Ciasteczka z jabłkami

Mam smak na…

ciasteczka z jabłkami, nieskomplikowane, nieco wytrawne ze wspaniałą szarą renetą. Kojarzą mi się z piękną, polską złotą jesienią  jaką mieliśmy okazję przeżywać kilka miesięcy temu. Na szczęście ten gatunek jabłek jest dostępny nawet zimą. Ciasteczka są doskonałe zarówno z cukrem pudrem, jak i w wersji dla diabetyków – bez posypki.

Ten przepis dostałam od mojej cioci Bogusi. Dzięki ciociu !

Mam smaka_0137

Mam smaka_0130

Mam smaka_0147

Mam smaka_0151

Mam smaka_0160

Ciasteczka z jabłkami

Ilość porcji 25 szt
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
Uwzględnia diety Dieta diabetyczna
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie, Urodziny

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 3dag drożdży świeżych
  • 3 łyżki śmietany kwaśnej 18%
  • 3 żółtka
  • 1 kostka margaryny zimnej
  • 5-6 jabłek szara reneta
  • cukier puder do posypania ciasteczek

Przygotowanie

Wyjmij wałek, stolnicę, nóż, blachę do pieczenia wysmarowaną tłuszczem, czystą ściereczkę, szklankę do wykrawania ciasta

Odmierz mąkę, rozkrusz na niej drożdże, margarynę prosto z lodówki pokrój na małe kawałeczki. Zrób dołek pośrodku mąki i wlej śmietanę i dodaj żółtka. Zagnieć składniki w spójną masę. Uformuj zgrabną kulę i pozostaw pod przykryciem aby ciasto nieco odpoczęło na około 45 min. W tym czasie zajmij się jabłkami. Trzeba je obrać i pokroić w ósemki. Następnie rozwałkuj ciasto na grubość około 1/2 cm i wytnij krążki szklanką. Na każdym krążku ciasta układaj po jednym kawałku jabłka grubszą częścią do zewnątrz. Aby ciastko nie otworzyło się podczas pieczenia przyszczyp je lekko palcami pośrodku zewnętrznej części półkola. Ułóż ciasteczka na blasze i piecz na lekko złoty kolor w temperaturze 180C przez około 20 minut.

Po ostudzeniu możesz posypać je cukrem pudrem, ale są świetne również i bez cukru a zawsze to mniej kalorii :-).