Rustykalna tarta ze śliwkami

Mam smak na…

rustykalną tartę ze śliwkami, w sezonie jesiennych deserów królują między innymi właśnie śliwki. Chciałam Wam dziś zaproponować wersję tarty po amerykańsku, czyli lekko słonawej, słodkiej, a zarazem kwaskowatej. Te trzy smaki przenikają się nawzajem tworząc fantastyczny i prosty deser. Wypróbujcie będziecie zachwyceni tak jak ja!!! a to wszystko dzięki mojej amerykańskiej idolce Marcie Stewart.

IMG_0979

IMG_0935

 

 

IMG_0937

IMG_0939

IMG_0940

 

IMG_0942

IMG_0943

IMG_0945

IMG_0953

IMG_0955

 

IMG_0960

IMG_0964

Rustykalna tarata ze śliwkami

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 1 h
Czas całkowity 1 h 15 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

Kruche ciasto

  • 200g masła
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 7-9 łyżek lodowatej wody

Nadzienie śliwkowe

  • 1/2 kg śliwek
  • 2-3 łyżki cukru (w zależności od tego jak słodki jest owoc)
  • 1 łyżka maki kukurydzianej (lub 2 łyżki mąki pszennej)
  • 2 łyżki soku z cytryny

Dekoracja

  • 2 łyżki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta. Do małej miseczki wrzuć parę kostek lodu i zalej je niewielką ilością zimnej wody. Następnie w malakserze lub misce wymieszaj suche składniki: mąkę, sól i cukier. Dodaj do nich pokrojone w drobną kostkę zimne masło i za pomocą malaksera lub ręcznie utrzyj wszystkie składniki, aby powstała zacierka. Postaraj się aby nie trwało, to dłużej niż 30 sekund. Zacierka powinna być grubości zielonego groszku. Następnie dolej wodę i równie szybko połącz ją z zacierką. Pamiętaj, że sekretem udanego ciasta kruchego jest szybkie wyrabianie, a składniki takie jak masło czy woda muszą być schłodzone! Ciasto podziel na pół, zawiń w folię spożywczą i odłóż do lodówki na godzinę, a nawet całą noc.(jeśli np. gości masz na drugi dzień)
Owoce umyj, przekrój na pół wyjmij pestki, a potem jeszcze na ćwiartki. Dodaj mąkę, cukier i sok z cytryny i dokładnie wymieszaj. Po co najmniej godzinie wyjmij ciasto z lodówki i odczekaj 10 minut aż nieco zmięknie. Energicznie rozwałkuj je na kształt koła. Przenieś ciasto na blachę do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Na środku rozłóż śliwki tak by pozostawić dookoła 2 cm samego ciasta. Brzegi ciasta nałóż na owoce. Za pomocą pędzelka posmaruj brzegi ciasta śmietanką kremówką i posyp cukrem. Wstaw do nagrzanego piekarnika na 190 C z opcją góra/dół na około 1 godzinę lub do momentu kiedy tara ładnie się zarumieni. Pamiętaj, że kolejnym kluczem do sukcesu w przypadku cista kruchego jest nagrzany piekarnik do wysokiej temperatury! Wyjmij z piekarnika odstaw do ostygnięcia. Najlepiej smakuje jeszcze ciepła. Możesz też podać ją z lodami.