Świateczne paszteciki

Mam smak na…

paszteciki z kapustą, grzybami i śliwką suszoną, to jest farsz, a podstawą będzie ciasto, które już znacie z ciasteczek z jabłkami. To ciasto jest rewelacyjne i do deserów i do dań wytrawnych gdyż nie zawiera ani cukru, ani soli. Odkryjcie je na nowo w postaci pasztecików, a będziecie zachwyceni. Ciasto jest łatwe do zrobienia dla każdego, nie ma mowy o zakalcu. Farsz natomiast jest intrygujący dzięki subtelnemu aromatowi rozmarynu. Podsumowując te paszteciki, to po prostu sukces.

IMG_2302

IMG_2324

IMG_2325

IMG_2326

IMG_2330

IMG_2264

IMG_2268

IMG_2269

IMG_2272

IMG_2276

IMG_2279

IMG_2280

IMG_2281

IMG_2283

IMG_2292

IMG_2305

Świąteczne paszteciki

Ilość porcji 30
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 1 h 30 min
Czas całkowity 2 h
Rodzaj dania Przekąska
Dobry na okazje: Boże Narodzenie, Inne święta

Składniki

Ciasto

  • 3 szklanki mąki
  • 3 dag świeżych drożdży
  • 1 margaryna
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

Farsz

  • 600g kapusty kiszonej
  • 2-3 listki laurowe
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka suszonego rozmarynu
  • oliwa do smażenia
  • 1 cebula
  • 150-200g mrożonych grzybów leśnych lub ostatecznie świeżych pieczarek
  • 100g suszonych śliwek polskich

Dekoracja

  • 1 żóltko do posmarowania pasztecików, opcjonalnie: kminek cały

Przygotowanie

Ciasto:
Odmierz mąkę, rozkrusz na niej drożdże, margarynę pokrój na małe kawałeczki i za pomocą noża posiekaj wszystko razem, aby uzyskać zacierkę. Teraz dodaj żółtka oraz śmietanę i zagnieć składniki w spójną masę. Uformuj zgrabną kulę i pozostaw pod przykryciem, aby ciasto nieco odpoczęło przez około 30 minut.
Farsz:
Kapustę drobno siekamy. Ja używam domowej kiszonej kapusty dlatego jest z marchewką, jeśli natomiast kupicie bez dodatku marchewki, to nic nie szkodzi. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy wrzuć przyprawy: rozmaryn, liście laurowe, ziele angielskie i wrzuć kapustę. Duś ją przez około 40 minut, sprawdzając co jakiś czas czy nie trzeba podlać trochę wody, aby kapusta się nie przypaliła. Na drugą patelnię wlej kolejną łyżkę oliwy i zeszklij na niej cebulę pokrojoną w piórka. Dorzuć rozmrożone, drobno pokrojone grzyby leśne lub pieczarki. Duś przez około 15 minut. Kiedy kapusta będzie już miękka, wyjmij i wyrzuć listki laurowe oraz ziele angielskie. Dodaj uduszone grzyby z cebulą i pokrojone drobno śliwki. Wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Odstaw do całkowitego wystudzenia.

Podziel ciasto na dwie części. Jedną część rozwałkuj dość cienko na kształt prostokąta. Wzdłuż dłuższego końca rozłóż farsz. Trzymając brzegi ciasta obiema rękami zroluj go tak, by ciasto przykryło farsz. Odetnij ciasto nożem w miejscu gdzie ciasto będzie swobodnie otulać farsz i nachodzić na powierzchnię ciasta pod spodem. Otrzymasz długi rulon, który pokrój na dowolnej wielkości kawałki-paszteciki. Kontynuuj do wyczerpania ciasta i farszu. Wierzch pasztecików posmaruj rozbełtanym żółtkiem, możesz posypać kminkiem. Ja wykonałam dodatkową dekorację: powycinałam z ciasta gwiazdki i przykleiłam je za pomocą żółtka na wierzch pasztecika .
Piecz w temperaturze 180 C z używając funkcji termo-obiegu.

Paszteciki mogą też być w formie tartaletek. Wystarczy natłuścić małe foremki do babeczek i wyłożyć je ciastem, wypełnić farszem oraz ozdobić wykrojonymi z ciasta np. gwiazdkami. Piec jak paszteciki.