Tarta z jabłkami i domowym sosem toffi

Mam smak na…

tarte z jabłkami i domowym sosem toffi. Jest to absolutnie cudowne połączenie kwaskowatych jabłek odmiany szara reneta i słodkiego toffi. Muszę przyznać, że po wielu miesiącach poszukiwań oraz prób i błędów odkryłam wreszcie przepis na perfekcyjnie kruche ciasto w książce Jamiego Oliviera „Moje obiady „. Natomiast przepis na nadzienie jabłkowe wzięłam z książki „Tarteletki i tarty” Sarah Banbery, która ma doskonałe pomysły na nadzienia, ale dużo słabsze przepisy na ciasto kruche ( sorry, Sarah :-)).

Mam smaka_0196

Mam smaka_0201

Mam smaka_0200

 

toffie1

 

toffie2

Mam smaka_0203

Mam smaka_0205

Tarta z jabłkami i domowym sosem toffi

Ilość porcji 8
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

Kruche ciasto

  • 250g mąki
  • 125g masła
  • 50g cukru pudru
  • 1 żółtko
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 2 łyżki zimnego mleka lub wody
  • szczypta soli

Nadzienie jabłkowe

  • 1,30kg jabłek typu szara reneta
  • 50g masła
  • 100g cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos Toffi

  • 200g cukru
  • 90ml wody
  • 150ml śmietanki kremówki

Przygotowanie

Najpierw zrób ciasto. Na stolnicy wysyp mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sól, a następnie pokrój masło w kostkę i posiekaj razem z sypkimi składnikami. Kiedy osiągniesz konsystencję kruszonki dołóż żółtko i mleko lub wodę. Zagnieć ciasto krótko i energicznie na spójną masę. Owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki.
Jabłka obierz i 4 z nich pokrój na ósemki oraz polej sokiem z cytryny. Na patelni rozpuść masło i smaż ósemki jabłek aż zaczną brązowieć na brzegach.
Resztę jabłek pokrój na cząstki, dosyp cukier i praż w rondlu przez około 20 minut. Mieszaj od czasu do czasu aby się nie przypaliły. Dolej odrobinę wody jeśli zajdzie taka potrzeba.
Teraz wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt koła. Nawiń ciasto delikatnie na wałek i rozwiń na formie do tart uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Wyłóż kolejno mus jabłkowy i poukładaj na wierzchu ósemki jabłek w spiralę. Piecz przez około 30 minut w temperaturze 180 C.
W międzyczasie zrób sos toffi. Do rondelka wsyp cukier i wlej wodę, gotuj go aż uzyska ładny brązowy kolor czyli do powstania karmelu. Zdejmij z palnika i wlej śmietanę cały czas mieszając.
Kiedy tarta skończy się już piec wyjmij ją z piekarnika i polej sosem. Odstaw do ostudzenia.
Mam uwagi...
Podczas przygotowywania sosu toffi zachowaj szczególną ostrożność, aby się nie poparzyć. Świeżo przygotowany karmel potrafi osiągnąć temperaturę tysiąca stopni, więc niech nie przyjdzie Ci do głowy go skosztować.