Zupa jesienna minestrone

Mam smak na…

zupę jesienną minestronę, dla mnie jest to królowa wszystkich warzywnych zup. Kolejna ikona kuchni włoskiej, rozpoznawalna na całym świecie. Minestrone komponuje się według warzyw, które pojawią się, są dostępne w danym sezonie, dlatego teraz mamy wersję jesienną. Doskonała będzie też w wersji wegetariańskiej bez boczku, a na bulionie warzywnym. Gorąco polecam Wam tą przepyszną, sycącą zupę.

IMG_1676

IMG_1650

IMG_1654

IMG_1656

IMG_1657

IMG_1662

IMG_1664

IMG_1666

IMG_1667

IMG_1668

IMG_1672

Zupa jesienna minestrone

Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 55 min
Rodzaj dania Zupa

Składniki

  • 200g białej fasoli suchej
  • 1 listek laurowy
  • 1 pomidor
  • 1 mały ziemniak
  • 150g szpinaku
  • 1 puszka pomdorów krojonych lub 2 duże świeże pomidory
  • 500ml bulionu warzywnego lub z kurczaka
  • 50g suchego makaronu
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek

Sofritto

  • 4 plasterki boczku wędzonego
  • 2 małe czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 małe cukinie
  • garść pokrojonej kapusty włoskiej

Dekoracja

  • garść świeżych liści bazylii
  • duża garść świeżo startego parmezanu

Przygotowanie

Gotowanie fasoli: suchą fasolę wsyp do miski, zalej zimną wodą i odstaw na noc. Wody w naczyniu powinno być więcej niż fasoli o około 5 cm. Fasola zapewne wciągnie całość wody. Namoczoną fasolę wrzuć do garnka z wodą, dorzuć liść laurowy, obrany ziemniak i rozgnieciony pomidor. Gotuj do miękkości, około 25 minut,( w zależności od wielkości fasoli). Odcedź i usuń liść laurowy, ziemniaka i pomidora.
Przygotowanie sofritto:
W czasie, kiedy fasola się gotuje, przygotuj sofritto, czyli podsmażone pokrojone, warzywa. Rozgrzej 2-3 łyżki oliwy na patelni i wrzuć pokrojony drobno boczek, posiekaną cebulę, marchewkę i seler pokrojone w plasterki,czosnek drobno posiekany. Podduś na małym ogniu przez około 15 minut. Dodaj pokrojoną w kostkę cukinię i duś przez około 5 minut. Następnie dorzuć pokrojoną w paski kapustę włoską i duś przez kolejne 5 minut. Warzywa nie powinny się przyrumienić dlatego mieszaj sofritto, co chwilę.
Sofritto wrzuć do ugotowanej fasoli, wlej wybrany bulion i pomidory ( w sezonie używam świeżych, a później z puszki). Wrzuć dowolny, ulubiony rodzaj makaronu ( ja zawsze łamię na małe kawałki makaron spaghetti). Po 10 minutach wrzuć szpinak i dokładnie wymieszaj. Przypraw solą i pieprzem. Minestrone powinna być gęsta, ale jeśli wydaje ci się zbyt gęsta dolej jeszcze bulionu według uznania. Podawaj koniecznie z listkami bazylii i parmezanem.