Zupa krem z dyni

Mam smak na…

zupę z krem dyni, przepisów na ten rodzaj zupy istnieje mnóstwo. Długo nie mogłam się zdecydować, który wybrać, aż w końcu zdecydowały włoskie upodobania. Stwierdziłam, że zupa będzie aromatyczna bo jest zrobiona na bazie sofritto, które jest podstawą włoskich zup. Oprócz tego użyta została szałwia, która razem z dynią jest połączeniem doskonałym. I ostatni czynnik, wiedziałam że mogę zaufać przepisowi Jamiego Olivera.

 

IMG_1842

IMG_1825

IMG_1828

IMG_1824

IMG_1829

IMG_1832

IMG_1837

IMG_1834

IMG_1836

IMG_1850

Zupa krem z dyni

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Zupa

Składniki

  • kilka listków świeżej szałwi
  • 1 czerwona cebula
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 marchewka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 kg dyni
  • 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
  • sól, pieprz do smaku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Grzanki parmezanowe

  • kilka kromek chleba na grzanki
  • kawałek parmezanu do starcia
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie

Wlej do garnka oliwę i usmaż na niej kilka listków szałwii, aż zbrązowieją. Usuń je z garnka za pomocą widelca i odłóż na ręcznik papierowy, będą potrzebne później do dekoracji. Dzięki listkom szałwii oliwa zyskała wspaniały aromat. Wrzuć teraz do niej pokrojone według uznania (bo zostaną zmiksowane) warzywa: cebula, czosnek, marchewka, seler. Jeśli chcesz, aby zupa zyskała pikantny smak wrzuć teraz płatki chilli. Duś wszystko przez około 10 minut. Mieszaj co chwilę, aby warzywa się nie przypaliły. Następnie wrzuć pokrojoną na kawałki dynię i zalej wybranym bulionem. Po około 30 minutach dynia powinna być miękka. Zdejmij zupę z palnika i zmiksuj ją na gładkie piure za pomocą ręcznego blendera. Dopraw do smaku jeśli trzeba.
Przygotuj grzanki: kromki wybranego pieczywa skrop oliwą i posyp startym parmezanem. Dociśnij palcami ser, aby "przykleił" się do chleba. Następnie obrumień z obu stron na patelni. Pilnuj, aby grzanki się nie przypaliły, bo będą mieć gorzki smak.
Podawaj zupę udekorowaną grzanką i usmażonymi listkami szałwii.