Recenzja książki „Nigellissima”

Najnowsza książka Nigelli Lawson „Nigellissima” ukazała się w Polsce kilka tygodni temu. Ja dostałam ją pod choinkę i bardzo się ucieszyłam z tego prezentu. Nigella jest wyjątkową kobietą, piękną, sympatyczną, jak by ją określili amerykanie „dziewczyną z sąsiedztwa”. Książka zawiera wiele przepisów inspirowanych miłością autorki do cudownej Italii, kuchni i kultury z nią związanej. Podzielam jej uczucia z taką samą intensywnością, dlatego książka od razu przypadła mi do gustu. Jeszcze bardziej podoba mi się program, który możecie oglądać na BBC Lifestyle pod tym samym tytułem „Nigellissima”. Moim zdaniem jest, to jej najlepszy projekt. Pierwszy kadr w tym programie rozpoczyna się od ukazania panoramy cudownej Florencji. Dalej jest równie wspaniale, łagodny głos Nigelli i spokojne gotowanie w jak zwykle przepięknych wnętrzach. Oglądanie jej gotującej z łatwością i uśmiechem jest równie kojące jak plastry ogórka na spuchnięte oczy.

IMG_7047

Wracając do samej książki, czytałam wiele recenzji i z przykrością stwierdzam, że nie są zbyt pochlebne lub lakoniczne. Ja jednak mam wrażenie, że ludzie albo nie zrozumieli przesłania tej książki, albo nigdy nie byli we Włoszech. Oglądając jej wypowiedzi w programie Nigellissima odniosłam wrażenie, że chce nam delikatnie uświadomić, na własnym przykładzie, że nie jesteśmy Włoszkami i możemy jedynie naśladować ich sposób gotowania dzięki przepisom i produktom włoskim. Sama Nigella podkreślała, że nosiła się wiele lat z wydaniem książki o jej wielkiej miłości, jaką są Włochy i jest ona dokładnie przemyślana. Odzwierciedla w niej skromność i dystans do samej siebie.

Moim zdaniem książka jest skierowana przede wszystkim do długoletnich fanów jako uzupełnienie pozostałych pozycji. Uważam, że jest również fajną pozycją dla początkujących „kucharzy domowych”. Książka jest lekko napisana i nie powinna przytłoczyć ciężarem tradycji tego pięknego kraju oraz trudnymi nazwami włoskich potraw.

IMG_7180

 

IMG_7174

IMG_7175

Na pewno wypróbuję dla Was wiele przepisów z tej książki i podzielę się moimi spostrzeżeniami.