Bezglutenowe ciasto Nigelli

Ilość porcji 8-12
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 50 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa, Dieta diabetyczna, Dieta wegańska, Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • 150g zmielonych migdałów
  • 150 ml oliwy lub oleju
  • 1/2 łżeczki sody
  • szczypta soli
  • 200g cukru lub fruktozy
  • 3 jajka całe
  • 50g kakao
  • 125 ml wrzątku

Uwagi

To ciasto dedykowane jest osobom z alergią na gluten, ale jeśli zamiast cukru dodasz fruktozę, to będzie doskonałe także dla diabetyków.

Przygotowanie

Przygotuj: tortownicę o średnicy 23-24cm, papier do pieczenia, 2 miseczki, mikser + miska.

Najpierw przygotuj sobie tortownicę. Natłuść ją odrobiną masła i wyłóż dno papierem do pieczenia.
Kakao przesiej do miski, zalej gorącą wodą i dokładnie wymieszaj na gładką masę. Odstaw do ostygnięcia.
Jeśli nie udało Ci się kupić zmielonych migdałów, to żaden problem. Do blendera wrzuć całe migdały i zmiel. Wysyp zmielone migdały do miski, wrzuć sodę, sól i dokładnie wymieszaj. Mikserem ubij jajka z cukrem na gładką, jasnożółtą masę, a następnie cały czas miksując wlewaj powoli oliwę. Zmniejsz obroty i dodawaj po łyżce masę kakaową. Kiedy masa dokładnie się połączy, dodaj mieszankę migdałową. Miksuj jeszcze przez chwilę i wlej ciasto do tortownicy. Nie przejmuj się, że masa jest rzadka, bo tak ma być. Piecz w temperaturze 170 C przez 40-45 minut. Po upieczeniu połóż na kratce do wystygnięcia. Posyp cukrem pudrem do dekoracji.