Gulasz z Grecji

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 2 h 20 min
Czas całkowity 2 h 30 min
Uwzględnia diety Dieta bezglutenowa, Dieta diabetyczna
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • około 700-800g mięsa od szynki
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1 łyżka czerwonego octu winnego
  • 1 por
  • 1 marchewka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 100g suszonych śliwek
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • olej lub oliwa do smażenia
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Potrzebujesz: dużą patelnię, szczypce, miskę, deskę do krojenia, nóż.

Na dużej patelni rozgrzej dwie łyżki oleju i podsmażaj na nim partiami, pokrojone na kwadraty mięso od szynki. Podsmażone na złoto kawałki odkładaj do miski, aż podsmażysz całość przygotowanego mięsa. Następnie wrzuć całe mięso ponownie na patelnię i dolej ocet oraz wino. Duś całość przez 5 minut. Następnie przełóż zawartość patelni z powrotem do miski.
Wlej na patelnie oliwę z oliwek rozgrzej ją i wrzuć warzywa: pora i marchewkę pokrojone w plasterki, paprykę pokrojoną na grube części. Dorzuć jeszcze oregano i duś około 10 minut, mieszając od czasu do czasu. Do lekko podduszonych warzyw wrzuć mięso, przecier pomidorowy i tyle wody aby zakryła wszystkie składniki. Doprowadź całość do wrzenia i duś pod przykryciem przez godzinę lub trochę dłużej, aż mięso będzie się rozpadać. Następnie dorzuć pokrojone śliwki suszone i duś jeszcze około ½ godziny. W razie potrzeby dolej wody. Nie zapomnij przemieszać potrawę od czasu do czasu. Tuż przed końcem dolej sok z cytryny, który nada potrawie śródziemnomorski aromat.
Gulasz idealnie komponuje się z białym ryżem, dodatkowo posypany posiekaną natką pietruszki.