Kurczak na cebuli i ziemniakach

Ilość porcji 6
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 50 min
Czas całkowity 1 h 5 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 2 kg podudzi z kurczaka
  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki bulionu
  • 2 łyżki suszonych ziół prowansalskich lub do drobiu
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Zacznij od ziemniaków. Oskrob i umyj ziemniaki, a następnie potnij je w grubą kostkę i rozrzuć równomiernie na dużej blasze. Ziemniaki powinny wypełniać całą blachę. Skrop oliwą, posyp solą oraz pieprzem i wstaw na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 190 C, aby nieco się podpiekły.
Następnie dużą cebule oraz czosnek pokrój na cienkie plasterki i rozrzuć na popieczonych ziemniakach. Ponownie skrop oliwą, posyp ziołami i podlej bulionem. Na wierzchu warzyw rozłóż nóżki z kurczaka. Znów skrop oliwą i posyp ziołami oraz przyprawami solą i pieprzem. Wstaw do rozgrzanego już piekarnika do 190C z termoobiegiem na kolejne 30-40 minut. Po upływie tego czasu kurczak powinien być zrumieniony a ziemniaki upieczone. Do tego dowolna surówka lub sałatka np. ze śmietanowym dressingiem.