Spaghetti z krewetkami

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 15 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 200g świeżych lub ugotowanych krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki suszonych płatków chili
  • 60 ml wytrawnego białego wermutu lub białego wina
  • 2-3 pomidorki suszone na słońcu w oleju
  • 3 łyżki pomidorów krojonych z puszki
  • 1/2 cytryny (sok i otarta skórka)
  • garść rukoli
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron spaghetti

Przygotowanie

Potrzebujesz: garnek, dużą patelnię, blender, deskę do krojenia, praskę do czosnku.

Zacznij od nastawienia wody na makaron, a kiedy będzie wrzała posól ją i wrzuć makaron.
Następnie na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy z oliwek i rzuć wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek. Wsyp płatki papryczki chili i podsmaż przez chwilę. Wrzuć krewetki, zamieszaj je i wlej wino oraz zmiksowane razem na gładką masę pomidory suszone i pomidory z puszki. Zamieszaj dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszaj i duś przez parę minut bez przykrycia. Zanim odcedzisz makaron odlej pól filiżanki wody z garnka. Wrzuć odcedzony makaron na patelnię, wlej sok z cytryny i połowę posiekanej rukoli. Jeśli sos jest zbyt gęsty rozcieńcz go wlewając odrobinę zachowanej wody z gotowania makaronu. Dokładnie wymieszaj i podawaj od razu udekorowane pozostałymi listkami rukoli i skórką otartą z cytryny.