Spaghetti z okruszkami

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 15 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Wielkanoc

Składniki

  • 200g makaronu spaghetti
  • 1/2 szklanki pokruszonej suchej bułki
  • sok i skórka otarta z połowy małej cytryny
  • 1/4 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
  • 1 ząbek czosnku
  • mała garść świeżej natki pietruszki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Potrzebujesz: garnek na makaron, małą patelnię, tarkę o małych oczkach.

Zagotuj wodę na makaron, posól ją i wrzuć odmierzoną porcję spaghetti. Pokrusz czerstwą bułkę w malakserze lub połóż pieczywo na czystej ściereczce, przykryj drugą połową ścierki i uderz kilkakrotnie wałkiem do ciasta. Chodzi o to by te okruszki nie były tak drobne jak bułka tarta. Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy wrzuć startą skórkę z cytryny i okruszki chleba. Smaż, co chwilę mieszając aż okruszki ładnie się zrumienią. Posiekaj drobno natkę pietruszki i wymieszaj ją z ostudzonymi okruszkami. Tuż przed odcedzeniem makaronu, odlej z niego małą filiżankę wody, będzie potrzebna do sosu. Odcedź makaron i wrzuć z powrotem do garnka. Wlej połowę soku z cytryny, trochę wody z gotowania, dwie łyżki oliwy, płatki chili oraz starty na tarce czosnek. Dokładnie wymieszaj. Spróbuj czy nie trzeba dosolić lub dodać więcej soku z cytryny. Na końcu wrzuć prawie całość okruszków i wymieszaj. Podawaj od razu posypane dodatkowo resztą prażonej bułki.