Zapiekane kolanka z serami

Ilość porcji 3-4
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 20 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 500g makaronu kolanka lub rurki
  • 100g sera tallegio lub fontina
  • 100g sera mascarpone
  • 100g parmezanu
  • 1 kula mozzarelli
  • mała garść świeżego tymianku, oregano lub majeranku
  • 2-3 łyżki masła
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie

Makaron ugotuj prawie al dente, czyli odcedź go 2 minuty wcześniej niż zalecane na opakowaniu oraz zachowaj trochę wody z gotowania. Na dużej patelni rozgrzej masło, dodaj wybrane zioła (w moim przypadku był to tymianek) i smaż przez minutę. Wrzuć makaron i sery: mascarpone, taleggio pokrojony na kawałki, świeżo starty parmezan i pół filiżanki wody z gotowania makaronu. Podgrzewaj na małym ogniu, aż większość sera się rozpuści tworząc, ciągnący się sos. Spróbuj czy nie trzeba doprawić solą i pieprzem. Wrzuć zawartość patelni do naczynia żaroodpornego, oprósz gałką muszkatołową, serem mozzarella porwanym na małe kawałeczki i świeżo startym parmezanem. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 190 C na około 10 minut. Pod koniec pieczenia zwiększ temperaturę i włącz grill, aby zapiekanka ładnie się przyrumieniła. Podawaj od razu z zieloną sałatą.