Archiwum miesięczne: Styczeń 2013

Dorsz z brokułami i papryczką chili
Mam smak na… dorsza z brokułami i chili, absolutnie fantastyczne danie w zaledwie 7 minut. Można go podawać na dwa sposoby jako lunch np. z dodatkiem ulubionego kawałka chleba lub jako danie obiadowe z jedynym moim zdaniem możliwym dodatkiem delikatnym puree ziemniaczanym. Obowiązkowy jest wytrawny wermut, lub białe wino i anchois. Ten przepis pochodzi z Czytaj dalej...
Kursy gotowania
Kursy, porady gotowania prowadzę już od wielu lat dla moich znajomych, a teraz dzieci. Uwielbiają mi pomagać w kuchni, to dla nich świetna zabawa. Na tym etapie ich rozwoju największą frajdą jest „foremkowanie ciasta” jak stwierdził mój starszy synek (4 latka), czyli wycinanie ciasteczek foremkami. Ulubioną foremką jest oczywiście foremka w kształcie auta. Na hasło Czytaj dalej...
Spaghetti Bolognese
Mam smak na… sos bolognese, jedną z najsłynniejszych potraw włoskich na całym świecie, uwielbianych także u nas. Proste składniki, wszędzie dostępne, proste i szybkie wykonanie, same zalety. Wypróbowałam już wiele wersji tego słynnego dania, ale to smakuje mi najbardziej. Ten przepis wzięłam z książki Jamiego Olivera – „Każdy może gotować” i jest to jeden z Czytaj dalej...
Makaron z pesto
Mam smak na… pesto, które ma mnóstwo zastosowań, np. jako dodatek do makaronu, ryb, sałat, mięs, kanapek… zrób je samodzielnie, a nie sięgniesz więcej po te ze słoiczka. Przygotowanie własnego sosu nie zajmie więcej czasu, niż ugotowanie makaronu do niego.
Potrawka z kurczakiem i słodkimi porami
Mam smak na… potrawkę z kurczakiem i słodkimi porami, delikatne, pyszne danie świetnie będzie się komponować z puree ziemniaczanym, ryżem a nawet makaronem. Ten przepis mam z książki Jamiego Olivera – „Moje obiady”, ale oczywiście musiałam go zmienić odrobinę żeby ułatwić sobie życie.
Ciasteczka z jabłkami
Mam smak na… ciasteczka z jabłkami, nieskomplikowane, nieco wytrawne ze wspaniałą szarą renetą. Kojarzą mi się z piękną, złotą jesienią polską jaką mieliśmy okazję przezywać kilka miesięcy temu. Na szczęście ten gatunek jabłek jest dostępny nawet zimą. Ten przepis dostałam od swojej cioci Bogusi.
Ciasteczka owsiane
Mam smak na… Ciasteczka owsiane, przepisów na te pyszności jest mnóstwo, a ja wypróbowałam wiele, ale ten przepis jest moim i dzieciaków ulubionym. Łatwe w przygotowaniu, szybkie w pieczeniu same plusy.
Świeże zioła – jak je przechowywać
Większość z nas po zakupieniu pęczka szczypiorku, koperku, natki pietruszki itd. wkłada je do szklanki z wodą i trzyma na oknie w kuchni. Nic gorszego nie możemy im chyba zrobić. Zwiędną i zgniją już po dwóch dniach. Jest na to bardzo prosty sposób. Urywamy podwójny arkusz z ręcznika papierowego układamy na nim jeden rodzaj zioła Czytaj dalej...
Książki kulinarne
Mam smak na… przepisy sprawdzone, wymyślone, skomponowane przez profesjonalistów. Książki kulinarne, które znajdują się na zdjęciu są moimi ulubionymi. Kocham je kolekcjonować, ale jeśli Wy nie macie takiego zamiaru, to zapraszam na mojego bloga, gdzie znajdziecie przepisy z tych książek. Testuje je i po wykonaniu danej potrawy, decyduje czy coś w niej zmienić czy nie. Czytaj dalej...
Muffinki z jagodami
Mam smak na… muffinki z jagodami, delikatne ciasto z delikatnym owocem. Ten rodzaj babeczek jest najbardziej popularny w USA oraz Anglii, gdzie używa się tzw. borówek amerykańskich. Ja natomiast uwielbiam nasze leśne jagody o kwaskowatym smaku. Zwykle piekę te mufinki wczesną jesienią, kiedy owoce są świeże, ale tym razem użyłam mrożonych. Ten przepis pochodzi z Czytaj dalej...
Strona 1 z 3123