Archiwum miesięczne: Luty 2013

Gorąca czekolada po meksykańsku
Mam smak na… gorącą czekoladę po meksykańsku. Nie ma nic lepszego na zimowe wieczory niż filizanka płynnej czekolady. Ten cudownie aromatyczny napój ma nie tylko właściwości zdrowotne ( wiedzieli już o tym Mayowie i Aztekowie), ale również wprowadza w dobry nastrój. Bardzo zaskakującym składnikiem jest tu pieprz cayenne, który  naprawdę rozgrzewa i balansuje słodycz czekolady. Czytaj dalej...
10 Przykazań Makaronowych…
…czyli jak gotować makaron. Zawsze gotuj makaron w dużym garnku, lepiej wysokim i głębokim niż płytkim i szerokim. Nie żałuj wody, makaron powinien swobodnie pływać. Sól wsypuj do wody, kiedy się zagotuje, co skróci czas oczekiwania na wrzątek. Sól to jedyny sposób, aby przyprawić makaron sam w sobie, poza tym sól wydobywa smak makaronu. Nie Czytaj dalej...
Makaron z szynką parmeńską
Mam smak na… makaron z szynką parmeńską. Jest to kolejna pyszna propozycja pasty z sosem na bazie pomidorów. Idealnym makaronem będzie penne rigate lub rigatoni. Bardzo istotna w tym przepisie jest bita śmietana, która nadaje puszystości pozostałym składnikom sosu. Przepis  Buddy Valastro, słynnego włoskiego cukiernika i kucharza, mieszkającego w Stanach.  
Leśny kurczak
Mam smak na… leśnego kurczaka. To potrawa wykwintna, a zarazem bardzo prosta, składająca się tylko z paru składników. Składniki tego dania to dwa świetne duety: grzyby i tymianek oraz pierś kurczaka i białe wino. Jeszcze odrobina masła, które zwiąże całość -  i gotowe!. Jamie Oliver świetnie to opracował, a ja się dostosowałam:-). Danie to przypomina Czytaj dalej...
Batonik musli
Mam smak na… batonik musli, świetny na przegryzkę do biura, samochodu, na fitnes. Może nawet twoje dziecko da sobie go zapakować do plecaka . Taki batonik to same zalety: bakalie dodadzą energii, orzechy wspomogą pracę mózgu, a płatki owsiane dostarczą sporo błonnika. Przede wszystkim wykonując go w domu wiemy, co w nim jest… a te Czytaj dalej...
Klops w sosie czosnkowym
Mam smak na… klopsa w sosie czosnkowym. Myślę, że każdy powinien mieć w swoim repertuarze sprawdzony przepis na pulchnego, soczystego klopsa. Klops z tego przepisu jest pyszny sam w sobie, ale jeśli  zrobicie do niego sos czosnkowy to będzie to całkiem nietuzinkowy klops. Wyjątkowo dobrze pasuje do niego sałatka z buraczków z rukolą i migdałami. Czytaj dalej...
Makaronowy Przewodnik
Makaron suchy – jak wybierać? Na polskim rynku dostępne są dwa podstawowe rodzaje makaronu: makaron z semoliny i makaron jajeczny.  Różnica między nimi jest zasadnicza, warto o niej wiedzieć i pamiętać podczas zakupów. Semolina to mąka wytwarzana z twardej pszenicy (durum). Makaron z pszenicy twardej zawiera tylko i wyłącznie semolinę i wodę, jest więc mniej Czytaj dalej...
Dorsz z rozmarynem i boczkiem
Mam smak na… pieczonego dorsza z boczkiem i rozmarynem. Jest to potrawa- niespodzianka. Ryba i boczek to dość nieoczekiwane połączenie smaków, ale uwierzcie mi, bardzo smakowite. Myślę, że z powodzeniem można przyrzadzić to danie dla osoby nie do końca przekonanej do ryb. Boczek  posłuży za idealną „przynętę” :-). Ten przepis mam z książki Jamiego Olivera Czytaj dalej...
Drożdżowe babci Gieni
Mam smak na… drożdżowe ciasto babci Gieni. Moja babcia była wspaniałą kucharką. Wszystkie jej przepisy zawarte są w starym zeszycie, kóry ma ponad pół wieku. Teraz ten zeszyt należy do mnie. Drożdżowe ciasto według jej przepisu jest wprost zachwycające: lekkie i puszyste, ale tajemnicą sukcesu jest lukier.
Strona 1 z 41234