Archiwum miesięczne: Marzec 2013

Spaghetti z okruszkami
Mam smak na… spaghetti z okruszkami,  ascetyczne danie na Wielki Piątek i związany z nim post. Polecam wszystkim osobom zmęczonym przygotowywaniem świątecznych potraw, bo to danie nie wymaga żadnego wysiłku. Pamiętajcie też o nim, na co dzień, gdy pustki w lodówce ;-), a do sklepu daleko. Tylko Włosi mogli wykombinować takie danie, ale nie ma Czytaj dalej...
Babeczki – ale jaja!
Mam smak na… Babeczki z kremem cytrynowym, lemon curd super cytrynowy krem, który wieńczy delikatne, puszyste ciasto z nutą cytrynową. Pyszne babeczki na każdą okazję, ale też bardzo fajnie będą wyglądały na wielkanocnym stole, udając jajka. Jest to oczywiście doskonały przepis mojej ulubionej „babeczkowej” autorki Marthy Stewart.
Jak zrobić majonez?
Jak zrobić majonez? Majonez to nic innego jak sos z żółtek, oleju, octu i przypraw. Jedząc go, miło jest mieć świadomość, że jest wykonany ze świeżych wiejskich jajek bez żadnych przemysłowych dodatków.   Temperatura Jajka i olej powinny mieć temperaturę pokojową. Tak, więc jajka powinny być wyjęte wcześniej z lodówki. Olej, jeśli jest zimny można Czytaj dalej...
Majonez domowy
Mam smak na… majonez domowy. Zawsze chciałam spróbować jak smakuje domowy majonez, więc postanowiłam go wreszcie zrobić. Okazało się, że nie jest to ani trudne, ani pracochłonne, a efekt zachwycający. Sięgnęłam do książki Juli Child, ikony amerykańskiego świata kulinarnego i dzięki jej wskazówkom udało się za pierwszym razem oczywiście. Przeczytaj w zakładce PORADNIK wskazówki  -  Czytaj dalej...
Jak kupować białą kiełbasę?
Jak kupować białą kiełbasę? Białą kiełbasę tradycyjnie kupujemy na Święta Wielkanocne do barszczu białego czy żurku, a także na grilla, czyli właśnie rozpoczyna się na nią sezon. Idealnie by było gdybyście podobnie jak ja poszukali dobrego, sprawdzonego sklepu mięsnego gdzie sprzedają surową, a nie parzoną białą kiełbasę. Czytajcie także etykiety, pytajcie sprzedających i nie dajcie Czytaj dalej...
Kaczka z jabłkami
Mam smak na… kaczkę z jabłkami, w majeranku. Jest to przepis, który krąży u nas w rodzinie od lat choć ostatnio był nieco zapomniany. Zwykle w mięsnym wybierałam kurczaka do pieczenia, bo obawiałam się, że kaczka jest za tłusta, oraz wymagająca dużo czasu i fatygi w przygotowaniu. Teraz częściej niż tylko na święta będę się Czytaj dalej...
Migdałowe ciasto bezglutenowe
Mam smak na… Migdałowe ciasto bezglutenowe,  może być alternatywą dla mazurka świątecznego z racji tego, że jest niskim ciastem i właśnie z migdałami. Tak czy siak jest wspaniałe i polecam je wszystkim nie tylko alergikom. Bardzo lubię migdały oraz wszystko, co z nich zrobione: marcepan i amaretto, więc często będę robić to ciasto z książki Czytaj dalej...
Śledzie w oleju
Mam smak na… Śledzia w oleju, z cebulką, korniszonem, papryką pieczoną i przyprawami. Mój mąż uwielbia śledzie i potrawy pikantne, więc postanowiłam dodać do śledzi ostrą paprykę hiszpańską wędzoną. Dodała ona fajnego aromatu rybie i koloru do oleju. Doskonałe na nadchodzący Wielki Tydzień, Święta i każdą inną okazję.  
Jak obierać jajka?
Jak obierać jajka? W mojej rodzinie od lat stosujemy ten szybki sposób obierania jajek, który niewątpliwie ułatwi Wam życie. Wypróbujcie go podczas Świąt Wielkanocnych, kiedy jest do obrania znaczna ilość jajek do żurku dla całej rodziny. Jest bardzo łatwy, do nauczenia, choć wymagający precyzji i wyczucia, a podstawą jest ostry nóż i łyżka stołowa:   Czytaj dalej...
Spaghetti z czosnkiem i oliwą
Mam smak na… spaghetti z czosnkiem i oliwą, czyli jak mówią Włosi: aglio e olio. Nie ma chyba łatwiejszej do przyrządzenia pasty, a mogę się założyć, że składniki macie już u siebie w domu. Postarajcie się użyć dobrej jakości oliwy z oliwek i parmezanu, bo jak w każdym prostym daniu jakość składników jest najważniejsza. Bardzo Czytaj dalej...
Strona 1 z 3123