Archiwum miesięczne: Kwiecień 2013

Sałatka z parmy i melona
Mam smak na… sałatkę z szynką parmeńską i melonem, to klasyczne włoskie połączenie smaku, z bazyliowo-cytrynowym dresingiem, który nadaje tej prostej sałatce letnią świeżość. Polecam Wam tą sałatkę, ale pod jednym warunkiem: musisz bardzo lubić i szynkę parmeńską i melona. Jeśli tak naprawdę nie przepadasz za tymi składnikami, to raczej Ci ona nie posmakuje. Tą Czytaj dalej...
Ulubione bolognese
Mam smak na… ulubione bolognese, wszyscy znamy wiele różnych wersji tego wspaniałego dania rozpoznawalnego na całym świecie. To jego druga wersja na moim blogu, którą najczęściej gotuję do makaronu, na podstawie przepisu Jamiego Olivera. Natomiast tamtą wersję bogatszą o warzywa, używam do przygotowania lasagne. Polecam spróbować obie!
Babeczki bananowe
Mam smak na… babeczki bananowe, a właściwie z pieczonych bananów, które nadają ciastu niepowtarzalnego aromatu oraz pożądaną wilgotność. Dopełnieniem ciasta jest pyszny krem na bazie serka mascarpone, miodu i cynamonu. To pyszna alternatywa dla bananów, które za długo leżały i nie są już zbyt dobre do jedzenia na surowo, za to super do pieczenia. Polecam Czytaj dalej...
Łosoś z buraczkami
Mam smak na… łososia z chrzanem i buraczkami. Łosoś jest dość specyficzną rybą, która ma swój wyrazisty smak, a mimo to komponuje się doskonale niemal ze wszystkim. Razem z Jamie Oliverem ;-)  zachęcam Was do wykorzystywania buraczków częściej niż od święta w codziennej diecie, bo są bardzo zdrowe. Trochę niedoceniane przez to, że robi się Czytaj dalej...
Ciacha z czekoladą
Mam smak na… ciacha z czekoladą, kolejny przysmak dzieciaków dużych i małych. Te amerykańskie ciasteczka, oraz ogólnie amerykańskie desery są moimi ulubionymi, tak więc z czasem będzie ich  przybywać na moim blogu. Najbardziej uwielbiam w nich charakterystyczną słonawą nutkę, natomiast ilość cukru musi być nieco zmniejszana, bo Amerykanie używają go stanowczo za dużo.
Sałatka z mini mozzarellą
Mam smak na… Sałatkę z mini mozzarellą, której smak nadaje wyjątkowo aromatyczny i prosty dressing. Wszyscy znamy tradycyjną włoską caprese, czyli mozzarella, pomidory i bazylia. To właśnie ona zainspirowała mnie do stworzenia bogatszej wariacji na jej temat. Sałatka pięknie prezentuje się na stole, kiedy mamy gości, a i w pracy zrobi wrażenie na współpracownikach. Jej Czytaj dalej...
Jak zrobić ciasto na pizzę?
Jak zrobić ciasto na pizzę? Istnieje przekonanie, że statystyczny Włoch nie piecze sam pizzy w domu. Dlaczego? Ponieważ zakłada, że nie jest w stanie odwzorować tej prawdziwej pochodzącej z profesjonalnych pizzeri czy restauracji.  My nie będziemy jednak takimi formalistami. Poniższy przepis na ciasto do pizzy nie jest może 100 % włoski, ale  na 100 % Czytaj dalej...
Sałatka z jajkiem po benedyktyńsku
Mam smak na… Sałatkę z jajkiem po benedyktyńsku, nie ma to jak pożywna sałatka w porze lunchu. Ta sałatka jest chyba facetem, bo boczek, grzanki, jajko nie ma w niej nic z kobiecej lekkości. Jeśli Twój mężczyzna nie jadł dotąd sałatek, to myślę że na tą być może się skusi. Dodatkowym argumentem może być fakt, Czytaj dalej...
Zapiekane kolanka z serami
Mam smak na… Zapiekane kolanka z serami, świetna potrawa dla miłośników włoskich serów. Delikatny mascarpone nadaje jedwabistą konsystencję sosu, taleggio nadaje aromat, mozzarela i parmezan zapewniają chrupiącą „skórkę” na wierzchu. Jeszcze odrobina ulubionych świeżych ziół dla wzbogacenia smaku i pyszne danie gotowe. Zawdzięczacie je :-)) Jamiemu Oliverowi z „Gotuj z Oliverem”.