Archiwum miesięczne: Maj 2013

Dziany pstrąg z grilla
Mam smak na… „dzianego” pstrąga z grilla, czyli 2 w 1, mięso ryby i warzywa. Kolejne szybkie i proste danie z grilla niewymagające żadnych umiejętności kulinarnych. Ten przepis znalazłam w programie kulinarnym Anny Olson i robię go bardzo często. Latem rybę grilluję, a przez resztę roku piekę w piekarniku. Polecam samą rybę z warzywami na Czytaj dalej...
Sałatka z warzyw grillowanych i kaszy gryczanej
Mam smak na… sałatkę z grillowanymi warzywami i kaszą gryczaną, której wydawało mi się że nie lubię, a dziś nie wiem zupełnie dlaczego. Kasza gryczana jest pyszna w odpowiedniej oprawie, przede wszystkim bardzo zdrowa i pożywna. Świetnie komponuje się z gulaszami w wersji obiadowej, a także w połączeniu z warzywami np. grillowanymi w porze lunchu. Czytaj dalej...
Jak grillować ryby?
Jak grillować ryby?   Większość z nas bardzo lubi grillowane ryby i ten sposób przyrządzenia najczęściej wybiera w restauracjach. Spróbujcie sami zrobić wyśmienite ryby na domowym grillu. Wystarczy kierować się kilkoma prostymi zasadami:   kupuj ryby mięsiste, grube, tłuste takie jak łosoś, tuńczyk, makrelę. Wystrzegaj się ryb cienkich, delikatnych, np. soli.   odpowiedni na grilla Czytaj dalej...
Sercowe piersi z kurczka
Mam smak na… sercowe piersi z kurczaka, te kawałki mięsa mają taki fajny kształt, że można je zabawnie układać na talerzu np. w kształcie serca. Marynata cytrynowo-pietruszkowa nadaje wspaniały aromat, który uwydatnia grillowanie. Wystarczy dobra zielona sałata i wspaniały lunch gotowy, a może jeszcze kilka młodych ziemniaczków z wody i mamy wersję obiadową.    
Maggi’s pierogi
Mam smak na… Maggi’s pierogi, rodzaj tych pierogów jest chyba oczywisty są to ruskie, które najlepiej smakują właśnie skropione przyprawą Maggi, a wiosennego charakteru dodaje im także podsmażona na maśle świeża szałwia. Smak tych pierogów doceniłam dopiero, kiedy poznałam swojego  męża. Jego mama robi je naprawdę pyszne i od niej pochodzi poniższy przepis, który wędruje Czytaj dalej...
Ciasto ucierane „Dynastia”
Mam smak na… ciasto ucierane „Dynastia”, smak z dzieciństwa. Pamiętacie zapewne ten kultowy serial, który oglądaliśmy z zapartym tchem  jeszcze w „siermiężnych” czasach. W mojej rodzinie  szczyt  konsumpcyjnej popularności tego ciasta  przypadł właśnie na czas świetności „Dynastii”, stąd nazwa. Gwarantuję Wam jednak, że jego jakość jest dużo lepsza niż jakość serialu ;-). Poniższa wersja jest Czytaj dalej...
Polędwiczki BBQ
Mam smak na… polędwiczki w domowym sosie BBQ, tak zamarynowane mięso jada się właśnie w Stanach, bo amerykanie uwielbiają grillować i warto czerpać od nich pomysły. My też uwielbiamy grillować, ale głównie kiełbasę i kaszankę, które są świetne, od czasu do czasu. Nie bójcie się różnych rodzajów mięs, tylko przygotujcie się do tego np. czytając Czytaj dalej...
Grill master – podstawy bezpieczeństwa
Zasady i bezpieczeństwo grillowania. Bezpieczeństwo grillowania - po pierwsze nie rozpalaj  grilla w zamkniętych pomieszczeniach. Kiedy go już rozpalisz, nie zostawiaj go bez opieki. Uważaj na dzieci, a także zwierzęta kręcące się w pobliżu. W przypadku grilla węglowego po zakończeniu grillowania przykryj go pokrywą i zamknij dostęp powietrza, aby zdusić ogień. Natomiast jeśli używasz grilla Czytaj dalej...
Champion hawajski na zimno
Mam smak na… champion hawajski na zimno, czyli sernik na zimno, taki, jaki robiło się za dawnych lat. Zrobiony z sera białego trzykrotnie zmielonego, udekorowany egzotycznymi „kwiatami” z ananasa -  prawdziwy rarytas. Świetny deser o tej porze roku, kiedy zaczynają się upały. Zamiast żelatyny dodałam galaretkę o smaku pina colada Winiar, żeby wzmocnić ananasowy smak Czytaj dalej...
Paprykowa karkówka
Mam smak na… paprykową karkówkę, jest to bardzo prosta marynata, na którą składają się trzy smaki papryk w proszku, czyli składniki które wszyscy mamy w domu zawsze. Jedynie postarajcie się zdobyć wędzoną paprykę w proszku, która jest niezastąpiona podczas sezonu grillowego. Wspaniały słodko-pikantny paprykowy aromat świetnie pasuje do karkówki. W zasadzie ta marynata jest dość Czytaj dalej...
Strona 1 z 212