Archiwum miesięczne: Czerwiec 2013

Klasyczna amerykańska sałatka ziemniaczana
Mam smak na… amerykańską sałatkę ziemniaczaną, klasyczna sałatka z młodych ziemniaków na zimo, nieskomplikowana, świetna jako piknikowa przekąska, a także niezastąpiona jako dodatek do mięs z grilla. Zawsze warto zrobić jej więcej, bo każdy będzie chciał dokładkę.    
Śródziemnomorska kanapka piknikowa
Mam smak na… śródziemnomorską kanapkę piknikową, ta kanapka zostanie hitem każdego pikniku, obojętnie czy na trawie, w podróży czy… w pracy;-). Spokojnie wytrzyma dwa dni i ciągle będzie smakować tak samo, nie to, co tradycyjnie zzieleniała szynka i ser. Bardzo aromatyczna, świetna do schłodzonego białego wina, lub domowej lemoniady.
Miętowa lemoniada drink
Mam smak na … miętową lemoniadę, w upalne dni nie ma nic lepszego niż domowa lemoniada z dużą ilością lodu. Nie zanudzałabym Was tego typu napojem, gdyby nie ostatnie odkrycie. Jeśli znudziły się Wam popularne soki do drinków, to ta lemoniada je świetnie zastąpi. Ja wypróbowałam ją z ginem i drink był świetny, ale i Czytaj dalej...
Sałatka ziołowa z kaszą gryczaną
Mam smak na… sałatkę ziołową z kaszą gryczaną oraz pieczoną papryką. Sałatka ta  świetnie pasuje do grillowanych mięs np. piersi z kurczaka, a także ryb. Jeśli nie lubicie kaszy gryczanej, to  spokojnie możecie zastąpić ją ryżem białym i dzikim, jak proponuje Jamie Oliver. Ja nadrabiam stracone lata niewytłumaczalnej niechęci do kaszy i dlatego jej właśnie Czytaj dalej...
Tarta z truskawkami
Mam smak na… tartę z truskawkami, to mój ulubiony letni deser ze świeżymi owocami. Piekę te tarty przez cały sezon zmieniając tylko owoce. Bazą jest kruche ciasto i krem o smaku śmietankowym, a jedynie owoce się zmieniają. Pierwsze zawsze są truskawki, potem maliny i jagody oraz jeżyny. Ta wyśmienita tarta warta jest każdej spędzonej nad Czytaj dalej...
Tagiatelle z łososiem
Mam smak na… tagiatelle z łososiem w sosie szczypiorkowym, z czosnkiem i śmietaną. Tą pastę jadłam już kilka lat temu, przyrządził ją mój brat i bardzo mi posmakowała. Teraz mi o niej przypomniał i razem ją ugotowaliśmy dla Was. Bardzo często do łososia dodaje się koperek, ale nie wszyscy w mojej rodzinie go lubią, tak Czytaj dalej...
Diabelsko czekoladowe babeczki
Mam smak na… diabelsko czekoladowe babeczki, to pierwszy ale na pewno nie ostatni przepis na czekoladowe babeczki. Ciasto jest puszyste i aromatyczne, a na nim polewa, która rozpływa się w ustach. Warto poświęcić jej trochę czasu, gdyż jest wymagająca, ale efekt końcowy jest super. Oczywiście jest, to kolejna propozycja od Marthy Stewart, której babeczki zawsze Czytaj dalej...