Archiwum miesięczne: Lipiec 2013

Klasyczne spaghetti z krewetkami
Mam smak na… klasyczne spaghetti z krewetkami, ten sos pomidorowy stanowi bazę do niemal wszystkich owoców morza nie tylko krewetek i jest moim ulubionym. Ostatnio kupiłam świeże krewetki w popularnej sieciówce Lidlu i cieszyłam się nimi jak dziecko, bo pomyślałam, że w tym kraju będzie można normalnie żyć. Produkt, który był dla mnie prawie nieosiągalny Czytaj dalej...
Babeczki wiśniowo-migdałowe
Mam smak na… babeczki wiśniowo-migdałowe, mała przegryzka do popołudniowej herbatki. Czytałam ten przepis kilkakrotnie, bo wierzyć mi się nie chciało, że jest bez proszku do pieczenia czy sody. Mało tego, dziwiło mnie, że białek nie trzeba ubijać, aby chociaż one spełniały rolę spulchniacza. Postanowiłam zaryzykować i okazało się, że babeczki wyszły mięciutkie i bez śladu Czytaj dalej...
Placuszki z cukinii
Mam smak na… placuszki z cukinii, które uwielbiam i smażę je przez cały letni sezon, a potem zastępują je ukochane placki ziemniaczane. Cukiniowe placuszki mają tą zaletę, że są delikatne i świetnie pasują do ryb z grilla, są też pyszne z prostym sosem jogurtowym. Cukinia, to jedno z moich ulubionych warzyw, także jeszcze wiele przepisów Czytaj dalej...
Szwedzką jagodziankę
Mam smak na… szwedzką jagodziankę, według Jamiego Olivera, który odwiedził tamte stronyi opisał je w swojej książce „Kulinarne wyprawy Jamiego”. Takiej jagodzianki jeszcze nie jedliście. Kardanom dodaje niezwykłego aromatu ciastu drożdżowemu, a pomarańcza podkreśla kwaskowaty smak jagód. Oprócz tego jest bardzo proste w wykonaniu i nie wymaga długiego wyrabiania ciasta jak to zwykle bywa z Czytaj dalej...
Szaszłyki z kurczka w stylu tandoori
Mam smak na… Szaszłyki z kurczaka w stylu tandoori, czyli w stylu indyjskim. Użyłam do tych szaszłyków piersi z kurczaka z wygody, ale świetnie nadadzą się też obrane ze skóry i kości udka. Dzięki jogurtowi mięso z kurczaka jest soczyste, a przyprawy nadają mu niesamowitego aromatu. Obowiązkowa jest też końcowa dekoracja ze świeżej kolendry i Czytaj dalej...
Tarata ziemniaczana ze szparagami
Mam smak na… tartę ziemniaczaną ze szparagami, ta prosta tarta ucieszy przede wszystkim miłośników ziemniaków, bo czyż jest lepszy dodatek do ziemniaków niż ser, kremówka i odpowiednie przyprawy? Natomiast szlachetności dodają ziemniakowi szparagi i ciasto francuskie. W ten prosty sposób zyskujemy pyszne danie na letnie wieczory przy mocno schłodzonym białym winku ;-).       Czytaj dalej...