Archiwum miesięczne: Październik 2013

Łatwy Napoleonek
Mam smak na… łatwy napoleonek, to ciasto faktycznie ma wiele zalet:  jest łatwe, dla zapracowanych, dla oszczędnych, podzielne gdy mamy najazd gości i w dodatku smaczne. Jest ulubionym ciastem mojego brata i jemy go zwykle podczas spotkań rodzinnych z nim związanych. Dla mnie ten przepis ma wartość sentymentalną, bo go mam od mojej mamy, która Czytaj dalej...
Zupa z soczewicy i imbiru
Mam smak na… zupę z soczewicy i imbiru, muszę się przyznać, że pierwszy raz w życiu miałam okazję spróbować soczewicy właśnie w tej zupie i posmakowała mi oraz mojej rodzinie. Dominującym aromatem i smakiem w tej zupie jest jednak imbir idący w parze z delikatną pikantnością suszonych płatków papryczki chilli. Przepis na tą zupę znalazłam Czytaj dalej...
Dyniowe latte
Mam smak na… dyniowe latte, jesienna deszczowa aura wydaje się idealna do przyrządzenia tego rozgrzewającego napoju. Dzięki dodaniu dyni zwykłe latte staje się bardziej pożywne i sycące, ma też gęstszą, aksamitną konsystencję, ciekawy smak. Dodatek cynamonu ma działanie rozgrzewające i kojące. Spróbujcie na Halloween i w każdy inny zimny, deszczowy dzień.    
Dynia nadziewana ryżem
Mam smak na… dynię nadziewaną ryżem, pyszne, proste danie, które myślę że szczególnie ucieszy wegetarian. Natomiast świetnie będzie pasować do tej zapiekanki grillowana pierś z kurczaka i wtedy danie powinno zadowolić każdego. Przyznam się, że nie udało mi się zrobić apetycznego zdjęcia w przeciwieństwie do fotografa Jamiego Olivera, którego przepis wykorzystałam. Musicie uwierzyć mi na Czytaj dalej...
Muffinki dyniowe
Mam smak na… muffinki dyniowe, kolejny pomysł na wykorzystanie dyni. Muffinki wychodzą cudownie miękkie, aromatyczne, aż się proszą o towarzystwo dobrej herbaty. Dzięki przyprawą korzennym pachnie nadchodzącymi świętami w całym domu. Przypominają trochę w smaku muffinki  marchewkowe, ale te są delikatniejsze. Robiłam do nich dwa rodzaje lukru jeden na bazie masła, a drugi śmietankowy, ale Czytaj dalej...
Zupa krem z dyni
Mam smak na… zupę – krem z dyni. Przepisów na ten rodzaj zupy istnieje mnóstwo. Długo nie mogłam się zdecydować który wybrać, aż w końcu zdecydowały włoskie upodobania. Stwierdziłam, że zupa będzie aromatyczna, bo jest zrobiona na bazie sofritto, które jest podstawą włoskich zup. Oprócz tego użyta została szałwia, która razem z dynią jest połączeniem Czytaj dalej...