Archiwum miesięczne: Grudzień 2013

Jak zrobić koszyczki z chleba?
Jak zrobić koszyczki z chleba? Koszyczki z chleba to bardzo prosty sposób na wykonanie dekoracyjnych przekąsek z praktycznie nieograniczoną możliwością dodatków. Można je uzupełnić pastą z piersi kurczaka, pastą z tuńczyka, pastą jajeczną, serem feta, cytrynowym serkiem z wędzonym łososiem, humusami, wszystkim co podpowiada nam wyobraźnia. Bez wysiłku można stworzyć małe, smakowite cudeńka, którymi będą Czytaj dalej...
Cydrowy grzaniec
Mam smak na… cydrowy grzaniec, to absolutnie fantastyczny drink. Wiadomo, że idealny na zimowe wieczory, bo wspaniale rozgrzewa. Wypróbujcie sami, gorąco polecam!!!  
Karp pieczony z kaszą gryczaną
Mam smak na… karpia pieczonego z kaszą gryczaną, żurawiną i cebulką. Nie wszyscy lubią smażonego karpia w panierce, niektórzy z kolei wolą karpia w formie bardziej dietetycznej. To danie jest zaskakująco pyszne i okazuje się, że ryba jak najbardziej pasuje do kaszy. Kiedy znalazłam ten przepis w magazynie Kuchnia, to spodobało mi się apetyczne zdjęcie, Czytaj dalej...
Śledzie odświętne
Mam smak na… śledzie odświętne, z przyprawami typowo właśnie świątecznymi: goździkami, zielem angielskim, jałowcem, świeżym imbirem, prawie jak na piernik. Smak jednak nie będzie tak intensywny, przecież to nie ciasto ;-). Przyprawy nadają korzennego aromatu, a imbir świeżości. Ten przepis znalazłam w kwartalniku Weranda Country. Polecam.
Jak szybko ugotować barszcz czerwony?
Jak szybko ugotować barszcz czerwony? Barszczyk czerwony, to podstawa większości imprez, świąt, uroczystości na równi z rosołem. Różnica polega na tym, że rosół jest zawsze pierwszy, a barszczyk kończy daną imprezę ;-))). Mój sposób na szybkie ugotowanie barszczyku  powiela schemat imprez. Najpierw gotuję rosół najczęściej w niedzielę oczywiście, a gdy wszyscy się nim najedzą, zlewam Czytaj dalej...
Sernik i trufla
Mam smak na… sernik i truflę, połączenie tych dwóch wyśmienitych deserów tworzy eleganckie, klasyczne ciasto. Natomiast świątecznego charakteru nadają temu deserowi pierniczki. W zależności od upodobań można zmniejszyć o połowę proporcję trufli w stosunku do sernika. Ja na pewno tak zrobię jak będę  przygotowywać ten wyśmienity deser następnym razem, bo wolę żeby trufla była dopełnieniem Czytaj dalej...
Rolada schabowa z żurawiną
Mam smak na… roladę schabową z żurawiną, jest to niewątpliwie świąteczna potrawa, gdyż farsz zawiera przyprawy korzenne i właśnie żurawinę suszoną. Ta pyszna rolada może być częścią wykwintnego, np. świątecznego obiadu, choć ja pierwszy raz zrobiłam ją na chrzciny synka, była hitem.  Natomiast podana na zimno jako wędlina będzie smakować równie wspaniale. Przepis ten znalazłam Czytaj dalej...
Drożdżowy warkocz z makiem
Mam smak na… drożdżowy warkocz z makiem. Na świątecznym stole nie może oczywiście zabraknąć makowca.  Zamiast tradycyjnej strucli, proponuję Wam  warkocz makowy.  Ciasto ” zaplatamy ”  jak warkocz, (przydają się lata praktyki :)) dzięki czemu wyglada bardzo efektownie i świątecznie. Poza tym  ten rodzaj ciasta drożdżowego ma bardzo dużą zaletę, bo szybko się je wyrabia, nawet Czytaj dalej...
Ryż z goździkami
Mam smak na… ryż z goździkami, jest to niewątpliwie świąteczny ryż, a przepis na niego pochodzi z rodziny mojego męża. Ja dostałam go od teściowej, ale pamiętam jak pierwszy raz jadłam go wiele lat temu na obiedzie u męża babci i od razu mi posmakował. Był on dodatkiem do jakiegoś mięsa, ale w pamięci zapadł Czytaj dalej...
Piernik na bogato
Mam smak na… piernik na bogato, bo zawiera dużą ilość bakalii i miodu, a oprócz tego 9 białek to dużo pomyślicie. Z drugiej jednak strony podczas przygotowywania innych świątecznych potraw na pewno uzbieracie 9 białek, więc dzięki temu przepisowi nie zmarnują się.  Piernik jest na prawdę pyszny, ciasto jest zwarte wypełnione bakaliami, a dodatkową przyjemność Czytaj dalej...
Strona 1 z 212