Archiwum miesięczne: Luty 2014

Pączki mojej babci
Mam smak na… pączki mojej babci, ten przepis jest w mojej rodzinie od dawna, a babcia piekła je znacznie częściej niż tylko raz w roku na tłusty czwartek. Każdy w rodzinie pamięta smak babcinych pączków oraz zabawne rytuały babci podczas ich „tworzenia”.  Aby składniki miały temperaturę pokojową były znoszone do kuchni już wieczorem poprzedniego dnia, Czytaj dalej...
Hummus pomidorowy
Mam smak na… hummus pomidorowy, to pyszna pasta do wszystkiego: grzanek, chipsów, chleba, a także jako dip do warzyw. Nauczyłam się go robić wiele lat temu, kiedy pracowałam w  O’brians w Londynie i robiłam kanapki. Tego typu pastę można zaprezentować pod różnymi postaciami od eleganckiej przekąski do dipu do chipsów. Wszystko zależy od tego jakiego Czytaj dalej...
Szpinakowa przekąska
Mam smak na… szpinakową przekąskę, czyli szpinak w towarzystwie szynki i sera otulony stałym bywalcem wszelkich imprez -  ciastem francuskim. Świetna przekąska na przyjęcia oraz wszelkie okazje, gdzie można sączyć do niej różowego szampana, z którym bardzo dobrze się komponuje ;-).
Babeczki z adwokatem
Mam smak na… babeczki z adwokatem, to super prosty i szybki, a zarazem elegancki deser. Idealny, żeby zrobić wielkie wrażenie na gościach, lub ukochanym. Połączenie delikatnego, gorącego ciasta z lodami jest niesamowicie zmysłowym doznaniem. Pamiętam jak pierwszy raz jadłam taki sam deser wiele lat temu w jakiejś kawiarni i spokojnie mogłabym się zachować jak Sally;-) Czytaj dalej...
Indyjski łosoś z ryżem
Mam smak na… indyjskiego łososia z ryżem, to pyszne  danie może stać się Waszą np. walentynkową ucztą. Bardzo proste, szybkie danie, które można przyrządzić bez wysiłku nawet po długim dniu w pracy. Dzięki temu daniu przypomniałam sobie jak bardzo lubię smak curry i świeżej kolendry, których dawno już nie używałam. Część tego przepisu pochodzi z Czytaj dalej...
Puff pieczarka
Mam smak na… puff pieczarkę, chciałoby się dodać pif do puff, ale żarciki na bok;-)), puff pastry to angielskie określenie ciasta francuskiego. Razem z pieczarką i pastą z czarnych oliwek tworzą doskonałą przystawkę. Bardzo łatwa do przygotowania, efektowna i przepyszna. Polecam na imprezki, lub jako przystawkę przed elegancką kolacją.    
Mini ptysie
Mam smak na… mini ptysie, lub jak chcecie z francuska Pate a Choux, ale kto by sobie na tej nazwie łamał język, nie ma to jak wdzięczne ptysie. Ja uwielbiam ten deser i jest on wart każdej spędzonej na przygotowaniu go minuty. Trochę się martwię, że może Was zniechęcić długi opis, ale one są naprawdę Czytaj dalej...