Archiwum miesięczne: Kwiecień 2014

Grillowane szparagi z …
Mam smak na… grillowane szparagi z…, to wyśmienite warzywo idealnie pasuje na grilla. Wraz z majonezem cytrynowym będą pyszną przekąską, a jeśli dołożysz  grillowanego łososia stworzą razem pyszny i elegancki obiad. Można też grillowane szparagi zjeść na późne śniadanie wraz z jajkiem po benedyktyńsku. Czy to śniadanie czy obiad do szparagów pasuje najlepiej wino wytrawne Czytaj dalej...
Polędwiczka wielkanocna
Mam smak na… polędwiczkę wielkanocną, pyszną, aromatyczną, która wprowadza odrobinę klimatu śródziemnomorskiego dzięki kaparom i pomidorkom. Zwykle mięsa pieczemy na obiad i podajemy na ciepło. Jednak na Święta Wielkanocne piecze się mięsa, aby podać je na zimno podczas śniadania obok wędlin. Idealnym dodatkiem do mięs pieczonych jest delikatny, kremowy sos jajeczny. Polecam!!!
4 x faszerowane jajka
Mam smak na… 4x faszerowane jajka, czyli 4 rodzaje nadzienia do jajek, które będą idealnym dodatkiem do wędlin i pieczonych mięs podawanych na zimno podczas śniadania Wielkanocnego. Zachęcam Was do wykonania tych pysznych farszy, bo one nie tylko wspaniale smakują, ale też będą pięknie prezentować się na świątecznym stole.
Śledzie z francuską
Mam smak na… śledzie z francuską musztardą, która bardzo ładnie wygląda, świetnie smakuje, a dzięki temu że jest ziarnista pomaga w trawieniu. Także same zalety ma ta sałatka śledziowa. Uwielbiam śledzie od dziecka i robię je w domu nie tylko od święta.
Babka z ajerkoniakiem
Mam smak na… babkę z ajerkoniakiem, pamiętam jak byłam bardzo mała i miałam problemy z aftami w buzi. Wtedy mama smarowała mi chore miejsca advocatem, żeby szybciej się zagoiły. Od tamtej pory, a miałam z 5 lat uwielbiam ten likier;-) . Dlatego pokusiłam się, żeby wykonać tą pyszną, puszystą i delikatną babkę. Domowy ajerkoniak dostałam Czytaj dalej...