Archiwum miesięczne: Grudzień 2014

Pierniki pustelnika
Mam smak na… pierniki pustelnika, jak wiecie uwielbiam amerykańskie słodycze i te w oryginale nazywają się hermit bars. Pierniczki są intensywnie aromatyczne, gdyż użyłam do nich typowe trio przypraw korzennych imbir, cynamon i goździki. Przypominają one bardziej ciastka, bo są miękkie i kruche niż typowe pierniki, które są twarde. Jeśli dacie radę się im oprzeć, Czytaj dalej...
Tarta makowa z gruszkami
Mam smak na… tartę makową z gruszkami, kruchy spód, pyszna masa makowa zrobiona własnoręcznie i karmelizowane gruszki. Jest na prawdę warta poświęconego czasu i wysiłku mimo tego że trzeba przygotować jeszcze mnóstwo innych świątecznych potraw. Ja miałam ochotę zrobić tą tartę jak tylko zobaczyłam zdjęcie w magazynie „Kuchnia” ale cóż  wyszła okropna. Poprosiłam więc moją Czytaj dalej...
Najlepsze herbatniki z dżemem
Mam smak na… najlepsze herbatniki z dżemem, są na prawdę rewelacyjne, kruche maślane, wypełnione ulubionym dżemem. Ja zwykle wybieram dżemy kwaskowe:  morelowy, mirabelkowy i malinowy, ale możecie użyć jakiego tylko chcecie. Znalazłam je w magazynie „Kuchnia”.  Polecam  
Delikatna dorada
Mam smak na… delikatną doradę, z pomidorkami i oregano, która po prostu rozpływa się w ustach. Jest to na pewno typowy śródziemnomorski sposób na przygotowanie ryby, gdzie najważniejszy jest smak samego mięsa dorady.