Ciasto wytrawne podstawowe

Mam smak na…

tarte wytrawną, czyli na słono oczywiście. Farsz może być przeróżny, zgodny z naszymi upodobaniami smakowymi.  Możemy modyfikować go sami na wiele sposobów. Podstawą jednak jest dobre ciasto , to ono decyduje o jakości tarty. Oto mój ulubiony i sprawdzony przepis.

Tarta podstawa_759

Tarta podstawa_762

tarta-w-podstawowa1

tarta-w-podstawowa0

zLrxYo_KCeh1NsGQ1v4kMpL9QV8gqwY7Kr8O_v-lDJk

tarta-w-podstawowa2

 

 

 

 

 

 

Ciasto wytrawne podstawowe

Ilość porcji 8
Przyrządzanie 35 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 15 min

Składniki

  • CIASTO WYTRAWNE podstawowe
  • 500g mąki
  • 100g smalcu
  • 100g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2-3 łyżeczki zimnego mleka

Przygotowanie

Pierwszy etap.

Jeśli do wyrabiania ciasta używasz malaksera :
Wsyp do misy mąkę,sól, dodaj smalec, masło pokrojone w kostkę i ustaw malakser na wolne obroty. Następnie stopniowo wlej mleko i dodawaj po jednym jajku. Gdy składniki ciasta zbija się w kulę wyłóż ciasto na stolnicę , zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej pół godziny.

Jeśli ciasto wyrabiasz na stolnicy :
Wsyp mąkę i sól na stolnicę. Zrób zagłębienie w mące i dodaj smalec i pokrojone w kostkę masło. Używając noża wymieszaj szybko mąkę z tłuszczami. Zrób ponownie zagłębienie w mące, dodaj jajka, wlej mleko i szybkimi ruchami zagnieć ciasto. Chodzi o to, że ciasto na tartę "nie lubi" naszych ciepłych rąk i długiego zagniatania.
Następnie zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum pół godziny.

Drugi etap.

Po upływie tego czasu wyjmij ciasto i poczekaj, aż odrobinę się ociepli zanim zaczniesz wałkować. Podziel ciasto na dwie części 2/3 i 1/3. Z większego kawałka rozwałkuj spód do wielkości swojej tortownicy. Mniejszy kawałek ciasta rozwałkuj na bardzo cienki okrąg, wystarczająco duży aby pokrył wierzch tarty tworząc pokrywę.
Aby uzyskać ozdobną "kratkę" na wierzchu tarty pokrój rozwałkowany drugi kawałek ciasta w wąskie paseczki. Po nałożeniu nadzienia ułóż paseczki najpierw równolegle, a póżniej prostopadle do siebie i "kratka" gotowa.
Na koniec posmaruj jajkiem wymieszanym z wodą wierzch tarty.
Piecz w piekarniku nagrzanym do 190C przez około 40 minut lub do momentu kiedy wierzch stanie się lekko złoty.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz