Spaghetti Bolognese

Mam smak na…

sos bolognese, jedną z najsłynniejszych potraw włoskich na całym świecie, uwielbianych także u nas. Proste składniki, wszędzie dostępne, proste i szybkie wykonanie, same zalety. Wypróbowałam już wiele wersji tego słynnego dania, ale to smakuje mi najbardziej.

Ten przepis wzięłam z książki Jamiego Olivera – „Każdy może gotować” i jest to jeden z niewielu przepisów, którego nie zmieniłam.

Mam smaka_0370

Spaghetti Bolognese

Ilość porcji 4-6
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 45 min
Jedna z najsłynniejszych potraw włoskich na całym świecie, uwielbianych także u nas. Proste składniki, wszędzie dostępne, proste i szybkie wykonanie, same zalety. Wypróbowałam już wiele wersji tego słynnego dania, ale to smakuje mi najbardziej. Ten przepis wzięłam z książki Jamiego Olivera Każdy może gotować i jest to jeden z niewielu przepisów, którego nie zmieniłam.

Składniki

  • 2 plasterki wędzonego boczku
  • 2 cebule (- średniej wielkości)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 łodygi selera naciowego
  • oliwa
  • 2 czubate łyżki suszonego oregano
  • 500g mięsa wołowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 pęczek świeżej bazylii
  • 400-500g suszonego makaronu spaghetti
  • 100g sera parmezan

Uwagi

Sos można z powodzeniem stosować także do przygotowania lasagne.

Przygotowanie

Potrzebujesz deski do krojenia i noża, garnka, dużej patelni, durszlak

Pokrój boczek w drobną kostkę. Drobno posiekaj też cebulę, czosnek, marchewki, selera. Na patelni rozgrzej oliwę, wrzuć pokrojony boczek, oregano i smaż aż boczek ładnie się zrumieni. Dorzuć warzywa i smaż przez około 7 minut mieszając, aż zmiękną i nabiorą koloru. Teraz dodaj mięso i pomidory, wymieszaj. Napełnij wodą jedną z pustych puszek po pomidorach i dolej do sosu. Dorzuć także posiekane łodyżki bazylii a liście zachowaj na później. Dopraw solą i pieprzem. Duś na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę. Nie zapomnij zamieszać co jakiś czas aby sos nie przywierał. Po upływie tego czasu, zdejmij naczynie z palnika dorzuć odłożone listki bazylii, część startego sera, wymieszaj i sprawdź czy nie trzeba jeszcze doprawić solą i pieprzem. Tak przygotowany sos możesz podać z makaronem ugotowanym według wskazówek na opakowaniu. Możesz też zamrozić sos w woreczku lub pojemniku plastikowym na inną okazję.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz