Dorsz z brokułami i papryczką chili

Mam smak na…

dorsza z brokułami i chili, absolutnie fantastyczne danie w zaledwie 7 minut. Można go podawać na dwa sposoby jako lunch np. z dodatkiem ulubionego kawałka chleba lub jako danie obiadowe z jedynym moim zdaniem możliwym dodatkiem delikatnym puree ziemniaczanym. Obowiązkowy jest wytrawny wermut, lub białe wino i anchois.

Ten przepis pochodzi z najnowszej książki Nigelli Lawson – „Nigellissima” zmieniłam, a raczej dodałam trochę więcej czosnku i masło do wykończenia sosu.

IMG_6874

IMG_6946

IMG_6947

IMG_6895

IMG_6953

Dorsz z brokułami i papryczką chili

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 7 min
Czas całkowity 12 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch
Uwagi Podawany na gorąco
Dobry na okazje: Walentynki

Składniki

  • 2 filety z dorsza po około 150g
  • 250g brokułów
  • 4 fileciki anchois
  • 3 ząbki czosnku (w oryginale tylko 1 ząbek)
  • 1/4 łyżeczki płatków suszonej papryczki chili
  • 60 ml wytrawnego białego wermutu lub białego wina
  • 60 ml wrzącej wody
  • 3 łyżki oliwy do smażenia
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz do smaku
  • opcjonalnie: świeża papryczka chili

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania brokułów. Umyj je pod bieżącą wodą, rozdziel na różyczki i jeśli są dość duże przekrój je na pół. Na patelni o wyższym rancie, rozgrzej dwie łyżki oliwy. Wrzuć płatki chili i fileciki anchois, mieszajcie aż sardynki zupełnie się rozpadną. Zmniejsz ogień do minimum i dodaj ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, smaż parę sekund i wrzuć brokuły. Następnie wlej wino oraz wodę i przykryj pokrywką. Nastaw minutnik na 7 minut. Po upływie tego czasu dodaj masło i zamieszaj.
W międzyczasie opłukaj rybę pod bieżącą wodą i dokładnie osusz kilkoma arkuszami ręcznika papierowego. Posyp filety solą i odrobiną pieprzu. Na drugiej patelni rozgrzej łyżkę oliwy i smaż z każdej strony 2-3 minuty w zależności od tego jak gruby jest filet. Ryba powinna być zaledwie lekko przyrumieniona.
Przełóż rybę na talerz i dołóż brokuły, posyp posiekaną i oczyszczoną z nasion papryczką chili według uznania.. Podawaj jako samodzielne danie lub z zasugerowanymi wyżej dodatkami.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz