Tarta z wiśniami

Mam smak na…

tartę z wiśniami, do wykonania o każdej porze roku, ponieważ zarówno świeże jak i mrożone owoce świetnie się sprawdzą. Intensywnie czerwone wnętrze tej tarty aż się prosi o foremkę w kształcie serca. Będzie wspaniałym dopełnieniem romantycznej kolacji nie tylko w Walentynki.

Ten przepis wyszukałam dla Was w magazynie „Kuchnia”.

IMG_6986

IMG_6991

IMG_6995

 

IMG_7003

IMG_7007

IMG_7009

IMG_7033

Tarta z wiśniami

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 40 min
Gotowanie 50 min
Czas całkowity 1 h 30 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Walentynki

Składniki

Kruche ciasto

  • 2 1/2 szklanki maki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250g masła
  • szczypta soli
  • 5-6 łyżek mleka

Nadzienie wiśniowe

  • 450g wiśni wypestkowanych
  • 1/2 szklanki cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżki skrobi ziemniaczanej

Uwagi

Jeśli nie posiadasz formy w kształcie serca, to użyj okrągłej, w której będzie się prezentować równie apetycznie.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania ciasta. Przesiej mąkę razem z cukrem pudrem i solą, dodaj masło pokrojone w drobną kostkę. Wyrabiaj ręcznie, lub w malakserze aż powstanie kruszonka. Stopniowo wlewaj wodę lub mleko i szybko wyrób, aby nie ogrzać ciasta rękami. Jeśli robisz ciasto w malakserze postępuj podobnie, też dolewaj wodę lub mleko, a następnie poczekaj chwilę, aż malakser sam zagniecie ciasto. Uformuj kulę z ciasta, zawiń w folię aluminiową i włóż do zamrażalnika na pół godziny.
Ciasto podziel na dwie części. Większą połowę ciasta rozwałkuj na wielkość foremki i wyłóż nim formę tak, aby ciasto nieco wystawało poza brzegi.
Rozmrożone wiśnie połącz z mąką, cynamonem i cukrem. Powstałą mieszankę rozłóż równomiernie na cieście. Resztę ciasta rozwałkuj i pokrój na cienkie paseczki najlepiej za pomocą noża do pizzy. Układaj na wiśniach tworząc zgrabną kratkę. Wystający nadmiar ciasta starannie zawiń na kształt paska, możesz docisnąć jego krawędzie widelcem, dzięki czemu powstanie ładny wzorek.
Piecz przez 20 minut w temperaturze 200 C, a kolejne 30 minut w temperaturze 160 C. Ciasto powinno być ładnie zrumienione, a nadzienie wiśniowe powinno nieco zgęstnieć i lśnić apetycznie.

 

 

2 Comments do “Tarta z wiśniami”

  1. Ewelina pisze:

    Zrobiona. Pychaaa :)

  2. Martin pisze:

    robi się już pachnie :]

Dodaj komentarz

Komentarz