Makaron z wędzonym łososiem

Mam smak na…

makaron z wędzonym łososiem, oraz świeżym koperkiem. Szybkie danie, podobnie jak zdecydowana większość potraw sos + makaron. Wykwintności tej paście dodaje wędzony łosoś. Idealny na leniwą sobotnią kolację przy lampce białego wina, którego odrobina będzie potrzebna podczas gotowania.

IMG_6961

IMG_6965

IMG_6970

IMG_6977

Makaron z wędzonym łososiem

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 15 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch

Składniki

  • 1/2 opakowania makaronu jajecznego tagiatelle lub fettuccine
  • 1 łyżka masła
  • 200 ml śmietanki kremówki
  • 150g wędzonego łososia
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • mały pęczek świeżego koperku
  • pieprz do smaku

Przygotowanie

Zacznij od zagotowania wody na makaron. Posól ją i wrzuć przygotowaną porcję makaronu. Następnie w dowolny sposób pokrój łososia na małe kawałki. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć rybę. Smaż 30 sekund, po czym wlej wino i poczekaj chwilkę niech trochę odparuje. Dolej śmietankę i gotuj kilka minut na małym ogniu, aż zgęstnieje. Tuż przed końcem gotowania dodaj posiekany koperek i nieco pieprzu. Spróbuj przed podaniem, ale jestem pewna, że sól nie będzie potrzebna.
W miedzy czasie sprawdź czy makaron się już ugotował aldente, oczywiście. Odlej pół filiżanki wody w razie gdyby trzeba było rozrzedzić sos. Odcedzony makaron wrzuć na patelnię do sosu i zamieszaj. Podawaj od razu i udekoruj odrobiną posiekanego koperku.

2 Comments do “Makaron z wędzonym łososiem”

  1. Marcin Kamiński pisze:

    czym można zastąpić wino w tym przepisie?

    • Kasia Bednarska pisze:

      Nie ma potrzeby go niczym zastępować, po prostu go nie dodawaj. Bez wina potrawa jest równie smaczna. Pozdrowienia.

Dodaj komentarz

Komentarz