Kopytka z…

Mam smak na…

Kopytka z …, masłem i bułeczką posypane cukrem, smak dzieciństwa. Z szałwią usmażoną na maśle i parmezanem, a także aromatyzowane świeżym rozmarynem i posypane chrupiącym boczkiem, do wyboru do koloru. Ziemniaki o tej porze roku nie są już zbytnio smaczne, ale do kopytek idealne.

IMG_7141

IMG_7143

IMG_7145

IMG_7146

IMG_7148

IMG_7153

IMG_7154

IMG_7155

IMG_7158

IMG_7164

IMG_7166

IMG_7170

Kopytka z…

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • Wariacje smakowe

Ciasto

  • 1 kg ziemniaków
  • 150g białego sera
  • 1 jajko
  • 3 szklanki mąki
  • sól

z bułeczką i masłem

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cukier kryształ do posypania

z szałwią i parmezanem

  • 2 łyżki masła
  • kilka listków świeżej szałwi
  • mała garść parmezanu do posypania

z rozmarynem i boczkiem

  • listki oberwane z jednej gałązki rozmarynu
  • kilka plastrów boczku
  • 2 łyżki oleju np. rzepakowego

Uwagi

Ilości składników w wariacjach smakowych są podane orientacyjnie, także dostosuj je indywidualnie do zamierzonych porcji.

Przygotowanie

Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie, a następnie odcedź i pozostaw do ostygnięcia. Zimne ziemniaki i ser zmiel w maszynce jeden raz. Wyłóż je na stolnicę, wbij jajko i stopniowo dodawaj mąkę. Napisałam orientacyjnie trzy szklanki, ale dodaj mniej lub więcej w zależności ile ciasto przyjmie. To głownie zależy od ziemniaków także nie przejmuj się i nie trzymaj się sztywno przepisu. Masa powinna być miękka i w miarę elastyczna.
Urywaj po kawałku ciasta formuj cienki wałek i krój na skos. Podsypuj mąką, aby ciasto nie kleiło się do stolnicy. Gotuj od razu we wrzącej osolonej wodzie przez 1-2 minutę od wypłynięcia kopytek na powierzchnię. Ważne jest, aby ugotować je od razu po zrobieniu, w przeciwnym razie ciasto zacznie rzednąć.
Wariacje smakowe:

kopytka z bułeczką i cukrem:

Masło rozpuść na patelni, a gdy zacznie się pienić wrzuć bułkę tartą. Smaż przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aż bułka się zarumieni. Polej nią ugotowane kopytka i posyp cukrem.
kopytka z masłem szałwią i parmezanem:

Masło rozpuść na patelni, wrzuć listki i smaż przez kilka sekund, aż liście nabiorą intensywniejszego koloru. Polej ugotowane kopytka i posyp parmezanem.
kopytka ze świeżym rozmarynem posypane boczkiem:

Świeży rozmaryn posiekaj drobno i dodaj do surowego ciasta. Dokładnie wyrób, uformuj kopytka i gotuj jw. Plastry boczku drobno pokrój i podsmaż na rozgrzanym oleju, aż się zarumieni. Ugotowane kopytka rozmarynowe posyp podsmażonym boczkiem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz