Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Mam smak na…

Potrawkę z kurczaka pod ciastem francuskim, z wyraźna nutą tymianku, w towarzystwie pieczarek to najlepsze połączenie. Jamie Oliver zna się najlepiej na takich trójkątach,  smakowych oczywiście. Zapiekanka będzie świetnie pasować zarówno do puree ziemniaczanego jak i ryżu. Zdecydujcie sami, z czym ją podacie. Natomiast chciałabym Wam zasugerować delikatne, słodkie, gotowane, tarte buraczki ewentualnie ćwikłę jako dopełnienie dania.

Przepis z książki Jamiego Olivera – „30 minut w kuchni”

IMG_7185

IMG_7190

IMG_7191

IMG_7192

IMG_7196

IMG_7198

IMG_7204

Potrawka z kurczaka pod ciastem francuskim

Ilość porcji 5-6
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 45 min
Rodzaj dania Danie główne
Uwagi Podawany na gorąco
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka (około 700-800g)
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek cebulki dymki
  • 200g pieczarek
  • 2 łyżki czubate mąki
  • 2 łyżki musztardy angielskiej lub dijon
  • 2 czubate łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 1/2 szklanki bulionu z kurczaka
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko

Przygotowanie

Zacznij od opłukania mięsa i osuszenia go ręcznikiem papierowym. Pokrój piersi z kurczaka na paski o grubości nie większej niż 1 cm. Na patelni rozgrzej masło i oliwę, po czym wrzuć pokrojone kawałki kurczaka. Smaż przez 3 minuty, a następnie wrzuć pieczarki pokrojone w cienkie plasterki, cebulkę dymkę też cienko pokrojoną, oraz mąkę i wymieszaj. Teraz dodaj musztardę, śmietanę, bulion i starannie wymieszaj. Zerwij listki z kilku gałązek tymianku i dorzuć razem z przyprawami: gałką muszkatołową, solą i pieprzem do smaku. Jeśli nie możesz dostać świeżego tymianku dodaj łyżeczkę suszonego. Skręć ogień do minimum i pozostaw, aby potrawka delikatnie się gotowała.
Włącz piekarnik na 200 C i zajmij się przygotowaniem ciasta francuskiego. Na czystym blacie lub stolnicy rozsyp mąkę i rozwałkuj delikatnie arkusz ciasta. Wyjmij naczynie żaroodporne na tyle duże, aby mogło pomieścić potrawkę. Ciasto powinno być nieco większe niż naczynie. Ponacinaj ciasto ostrą końcówką noża tak by powstała kratka, uważając jednocześnie, aby nie przeciąć go na wylot. Posmaruj rozbełtanym jajkiem. Wylej zawartość patelni do naczynia i przykryj ciastem. (Ostrożnie, potrawka jest gorąca.) Nadmiar ciasta poupychaj po bokach, będzie wyglądać rustykalnie. Piecz na górnej półce około 15 minut, aż ciasto się zarumieni. I gotowe.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz