Łosoś na parze

Mam smak na…

łososia na parze, po wczorajszym szaleństwie kalorycznym, chciałabym zaproponować Wam pysznego łososia w towarzystwie zielonej sałaty. Dressing miodowo-musztardowy jest moim ulubionym do prostych sałat, a także ożywi smak delikatnej ryby.

Mam smaka_0577

Mam smaka_0578

Mam smaka_0580

Mam smaka_0584

Łosoś na parze

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 10 min
Czas całkowity 15 min
Rodzaj dania Danie główne, Lunch

Składniki

Łosoś na parze

  • 2 filety z łososia ze skórą
  • 2 cytryny
  • 1 pęczek świeżego koperku
  • sól, pieprz do smaku

Kolorowa sałata

  • pól opakowania gotowej mix sałat
  • kilka pomidorków koktajlowych

Dressing miodowo-musztardowy

  • 1 łyżeczka musztardy dijon
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • szczypta soli i pieprzu
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Przygotowanie

Rybę opłukaj pod bieżącą wodą i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Dopraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie umyj 2 cytryny i pokrój w plasterki jak do herbaty. Pęczek koperku również umyj i podziel na dwie części. Zagotuj wodę w czajniku, wlej do garnka do 1/3 wysokości i ustaw na nim naczynie do gotowania na parze. W moim przypadku to naczynie to pasujący rozmiarem garnek z dziurawym dnem. Na dnie naczynia ułóż plastry cytryny i rozłóż gałązki koperku z połowy pęczka. Filety łososia ułóż na cytrynach i koperku skórą do góry. Przykryj pokrywką i duś 10-15minut zależnie od grubości filetu. Ryba powinna być niezwykle delikatna, a nie wysuszona, także pilnujcie dokładnie czasu duszenia i sprawdźcie pod koniec czy jest już gotowa. Ja uwielbiam kiedy jest odrobinę różowa w środku. Podawaj łososia udekorowanego cytryną oraz posypanego posiekanym koperkiem w towarzystwie zielonej sałaty.
Sprawdź na opakowaniu gotowej sałaty, czy została już umyta i jest gotowa do jedzenia. Następnie umyj pomidorki koktajlowe i przekrój na pół. Dokładnie zmieszaj składniki dressingu, spróbuj i ewentualnie dopraw do smaku. Polej nim sałatę tuż przed podaniem i wymieszaj.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz