Tarta z bananami

Mam smak na…

tartę bananową, przyznam Wam, że zdecydowałam się zrobić pierwszy raz tą, tartę z przepisu Jamiego Olivera tylko dlatego, że zdjęcie mi się podobało. Natomiast po skosztowaniu jej doznałam szoku. Smakowała tak wspaniale jak obiecywało zdjęcie i moja wyglądała tak samo jak jego. Gorąco ją polecam wszystkim, a szczególnie dla osób, uwielbiających banany.

Tarta bananowa_002

Tarta bananowa_005

Tarta bananowa_004

Tarta bananowa_009

Tarta bananowa_010

Tarta bananowa_022

Tarta z bananami

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

Kruche ciasto

  • 125g zimnego masła
  • 100g cukru
  • 250g mąki
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki mleka lub wody
  • szczypta soli

Nadzienie bananowe

  • 4 dojrzałe banany
  • 4 łyżki cukru trzcinowego
  • 100 ml mleka
  • 300 ml śmietanki kremówki 36%
  • 1 łyżeczka esencji z kawy lub likieru kawowego
  • opconalnie: 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej na wiórki do dekoracji

Przygotowanie

Najpierw zrób ciasto. Na stolnicy wysyp mąkę, cukier, skórkę z cytryny, sól, a następnie pokrój masło w kostkę i posiekaj razem z sypkimi składnikami. Kiedy osiągniesz konsystencję kruszonki dołóż żółtka i mleko lub wodę. Zagnieć ciasto krótko i energicznie na spójną masę. Owiń folią i włóż na pół godziny do lodówki. Następnie wyjmij ciasto z lodówki i rozwałkuj je na kształt koła. Nawiń ciasto delikatnie na wałek i rozwiń na formie do tart 28 cm uprzednio wysmarowanej masłem. Nadmiar ciasta, odetnij lub jeśli nie jest go zbyt dużo wywiń z powrotem do wnętrza foremki, co umocni brzegi. Rozgrzej piekarnik do 190 C. Ponakłuwaj spód widelcem, rozłóż na wierzch papier do pieczenia i wysyp fasolki lub ryż aby obciążyć ciasto. Piecz przez około 10 minut, a następnie zdejmij delikatnie papier i obciążenie w postaci fasoli i piecz dalej, aż się zarumieni na złoto.
W międzyczasie przygotuj wypełnienie. Najpierw zmiksuj dwa banany z mlekiem na gładką masę. Postaw średnią patelnię na duży ogień i wsyp na nią cukier. Następnie rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni jedynie potrząsając nią. Przechylając patelnię, ostrożnie przemieszaj cukier, tak żeby cały się rozpuścił. Nie używaj do tej czynności łyżki. Kiedy cukier będzie już złoty i wrzący, wlej powoli do niego zmiksowane banany. Uważaj bo karmel jest bardzo gorący, nie kosztuj i nie dotykaj. Zamieszaj ostrożnie i gotuj jeszcze przez 1-2 minuty cały czas mieszając, aby się masa nie przypaliła. Następnie przelej ją na spód upieczonego ciasta i rozprowadź równocześnie. Kiedy masa będzie stygła zrób bitą śmietanę i dodaj do niej kawę lub likier kawowy. Postaraj się delikatnie wymieszać tak by powstały esy floresy na śmietanie. Obierz dwa pozostałe banany i pokrój je ukośnie na cienkie plasterki. Skrop je delikatnie sokiem z cytryny, aby nie zmieniły koloru. Kiedy masa całkowicie przestygnie rozłóż na niej plasterki bananów, bitą śmietanę i udekoruj wiórkami czekoladowymi.

3 Comments do “Tarta z bananami”

  1. Misiaela pisze:

    Fajny ale ja bym dała do smaku cynamon polecam. tak to pyszne ciasto robię na dzień matki… mam zrobić dzień wcześniej czy wstać rano…. chyba lepiej by było ciepłe??? Pozdrowienia.

  2. Misiaela pisze:

    a i ja przelewałam to do małych tarteletek bo nie miałam dużej formy i też wyszło spoko

Dodaj komentarz

Komentarz