Mam smak na…
śródziemnomorskie piersi z kurczaka, nadziewane fetą, ziołami, pomidorkami suszonymi na słońcu… są fantastyczne. Wspaniały aromat, jaki rozchodzi się podczas smażenia kurczaka zwabi każdego domownika do kuchni i do stołu bez zbędnych zaproszeń. Jamie Oliver jak zwykle nie zawiódł. Minimum pracy, maksymalny efekt.
Śródziemnomorskie piersi kurczaka
Ilość porcji | 2-3 |
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 20 min |
Czas całkowity | 35 min |
Rodzaj dania | Danie główne |
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- mała garść świeżej bazylii
- mała garść świeżej natki pietruszki
- 4-5 suszonych pomidorków w oleju
- 2 ząbki czosnku
- 50g sera fety oryginalnej (lub sera bałkańskiego)
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie
Piersi z kurczaka ułóż na desce do krojenia i ostrym nożem natnij każdą na środku tak by powstały kieszonki. Zioła, pomidorki i czosnek drobno posiekaj. Dodaj skórkę z cytryny, pokruszoną fetę i szczyptę pieprzu oraz łyżkę oleju ze słoiczka po pomidorach. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej kurczaka, uklep je i zamknij kieszonkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć rozmaryn. Weź arkusz papieru do pieczenia, zemnij go i dokładnie namocz wodą. Delikatnie połóż kurczaka na patelni uważając na pryskający olej, aby się nie oparzyć i przykryj namoczonym papierem. Kiedy mięso będzie już rumiane od spodu, ostrożnie przełóż go na drugą stronę i również smaż, aż się ładnie przyrumieni. Upieczone piersi przełóż na deskę i pokrój na plastry. Podawaj z ulubionym ryżem i sałatą. |
pyszny i prosty przepis, i jaki aromatyczny!:)
To zdecydowanie mój ulubiony sposób na przyrządzanie piersi z kurczaka o tej porze roku. Ten przepis jest jak wspomnienie i obietnica lata. Polecam gorąco:)