Śródziemnomorskie piersi z kurczaka

Mam smak na…

śródziemnomorskie piersi z kurczaka, nadziewane fetą, ziołami, pomidorkami suszonymi na słońcu… są fantastyczne. Wspaniały aromat, jaki rozchodzi się podczas smażenia kurczaka zwabi każdego domownika do kuchni i do stołu bez zbędnych zaproszeń. Jamie Oliver jak zwykle nie zawiódł. Minimum pracy, maksymalny efekt.

IMG_7362

IMG_7363  IMG_7365

IMG_7368

IMG_7369

IMG_7370

IMG_7372

IMG_7373

Śródziemnomorskie piersi kurczaka

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • mała garść świeżej bazylii
  • mała garść świeżej natki pietruszki
  • 4-5 suszonych pomidorków w oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 50g sera fety oryginalnej (lub sera bałkańskiego)
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu lub 1 łyżeczka suszonego
  • olej lub oliwa do smażenia

Przygotowanie

Piersi z kurczaka ułóż na desce do krojenia i ostrym nożem natnij każdą na środku tak by powstały kieszonki. Zioła, pomidorki i czosnek drobno posiekaj. Dodaj skórkę z cytryny, pokruszoną fetę i szczyptę pieprzu oraz łyżkę oleju ze słoiczka po pomidorach. Dokładnie wymieszaj. Tak przygotowanym farszem nadziej kurczaka, uklep je i zamknij kieszonkę. Na patelni rozgrzej olej lub oliwę i wrzuć rozmaryn. Weź arkusz papieru do pieczenia, zemnij go i dokładnie namocz wodą. Delikatnie połóż kurczaka na patelni uważając na pryskający olej, aby się nie oparzyć i przykryj namoczonym papierem. Kiedy mięso będzie już rumiane od spodu, ostrożnie przełóż go na drugą stronę i również smaż, aż się ładnie przyrumieni. Upieczone piersi przełóż na deskę i pokrój na plastry. Podawaj z ulubionym ryżem i sałatą.

2 Comments do “Śródziemnomorskie piersi z kurczaka”

  1. Ania pisze:

    pyszny i prosty przepis, i jaki aromatyczny!:)

    • Kasia Bednarska pisze:

      To zdecydowanie mój ulubiony sposób na przyrządzanie piersi z kurczaka o tej porze roku. Ten przepis jest jak wspomnienie i obietnica lata. Polecam gorąco:)

Dodaj komentarz

Komentarz