Rurki ze szpinakiem i ricottą

Mam smak na…

rurki ze szpinakiem i ricottą, te rurki to oczywiście makaron cannelloni. Zapiekanka może wydawać się skomplikowana, ale tak naprawdę  wystarczy tylko opanować sposób nadziewania rurek i reszta jest już super prosta.

IMG_7521

IMG_7523

IMG_7527

IMG_7529

IMG_7531

IMG_7532

IMG_7533

IMG_7537

IMG_7538

IMG_7556

IMG_7559

Rurki ze szpinakiem i ricottą

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 20 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 40 min
Rodzaj dania Danie główne
Dobry na okazje: Przyjęcie towarzyskie

Składniki

  • 12 rurek cannelloni

Nadzienie do rurek

  • 250g szpinaku
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/4 łyzeczki gałki muszkatałowej
  • 250g sera ricotta

Sos pomidorowy

  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka gałązek świeżej bazylii
  • sól, pieprz do smaku
  • szczypta cukru

Sos biały

  • 1 szklanka kwaśnej śmietany
  • 2 fileciki anchois
  • 1 garść tartego parmezanu

Wykończenie zapiekanki

  • 1 kula mozzarelli
  • 2 garście tartego parmezanu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Uwagi

Nawet nie próbuj napełniać rurek łyżeczką, bo to się nie uda. Jeśli nie masz rękawa cukierniczego, wystarczy napełnić woreczek foliowy, związać u góry, odciąć jeden róg i w ten sposób wyciskać farsz do rurek.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania szpinaku. Umyj go dokładnie i jeśli są to duże liście pokrój je na małe części natomiast jeśli są to małe listki pozostaw je w całości. Na patelni rozgrzej 1 łyżkę masła i oliwy. Wrzuć czosnek pokrojony w cienkie plasterki, oregano i gałkę muszkatołową. Podsmaż kilka sekund i zacznij wrzucać szpinak w dwóch partiach. Najpierw pozwól pierwszej części się podsmażyć i „zwiędnąć”, a potem dopiero wrzuć następną. Podsmażaj przez około 5 minut całość. Woda powinna wyparować, a jeśli nie to ją odlej. Gotowy szpinak przełóż do miski do wystygnięcia.
Następnie na tej samej patelni, wlej łyżkę oliwy, wrzuć czosnek pokrojony również w cienkie plasterki i podsmaż kilka sekund. Wlej na patelnie pomidory z puszki i pół szklanki wody. Dopraw solą, pieprzem oraz cukrem. Duś 10 minut pod przykryciem, a na koniec wrzuć posiekane listki bazylii. Sos powinien być dość rzadki.
W tym czasie szpinak już wystygł, więc zmieszaj go z serem ricotta i dopraw solą do smaku.
Przygotuj biały sos. Fileciki anchois drobno posiekaj, dodaj do śmietany, wrzuć parmezan i dokładnie wymieszaj.
Do naczynia żaroodpornego dość dużego, żeby pomieścić 12 rurek wlej sos pomidorowy. Za pomocą rękawa cukierniczego napełnij rurki nadzieniem szpinakowym i układaj jena przy drugiej na sosie pomidorowym. Kiedy napełnisz już wszystkie rurki, rozprowadź na nich sos śmietanowy. Posyp parmezanem, porwanymi kawałkami mozzarelli, skrop oliwą. Zapiekaj bez przykrycia w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180C przez 20-25 minut, aż wierzch się zarumieni i będzie bulgotał.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz