Kotlety w sosie słodko – kwaśnym

Mam smak na…

kotlety w sosie słodko – kwaśnym. Bardzo lubię to danie bo jest nie tyko szybkie i łatwe do przyrządzenia, ale również ma bardzo wyrazisty smak.  Jest to nowa wersja „poczciwego” schabowego  w pikantnym i  bardzo aromatycznym  sosie. Danie pochodzi z Sycylii, gdzie znane jest pod nazwą braciole in agrodolce i jestem pewna, że wam też posmakuje.

wieprzowinaagrodulce1

wieprzowinaagrodulce5

wieprzowinaagrodulce4

wieprzowinaagrodulce7

Kotlety wieprzowe w sosie słodko-kwaśnym

Ilość porcji 4
Gotowanie 20 min
Rodzaj dania Danie główne
Uwagi Podawany na gorąco

Składniki

  • 4 kotlety wieprzowe bez kości ( ok 1,5 cm grubości)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka pokruszonych ziarenek ostrej papryki

Sos

  • olej do smażenia
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 1/2 szklanki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka świeżego, pociętego tymianku
  • 3 łodyżki zielonej cebulki
  • 50g masła
  • sól i pieprz do smaku

Uwagi

Mięso lepiej się usmaży jeśli wyjmiesz je z lodówki co najmniej na pół godziny przed smażeniem i wysuszysz je dokładnie ręcznikiem papierowym.

Przygotowanie

Przygotuj sobie: dużą patelnię, mały rondelek, deskę do krojenia.
Przypraw kotlety solą, pieprzem i papryką. Rozgrzej olej na patelni i smaż mięso w średniej temperaturze od 8 do 10 minut z każdej strony. Następnie przełóż kotlety na talerz, przykryj luźno folią aluminiową i odstaw na 5 minut.
W międzyczasie potnij masło w kostkę, posiekaj drobno czosnek i potnij na cienkie plasterki zieloną cebulkę - tylko białą i jasnozieloną część. Następnie wlej do rondelka ocet balsamiczny, miód, wrzuć czosnek, rozmaryn i zieloną cebulkę. Dokładnie wymieszaj. Gotuj w średniej temperaturze, aż sos się zagotuje. Następnie zmniejsz temperaturę i gotuj jeszcze przez 10 do 15 minut, aby sos nieco zgęstniał. Zdejmij rondelek z ognia, dodaj do sosu masło i wymieszaj dokładnie. Przypraw solą i pieprzem do smaku. Polej sosem mięso. Możesz podać je z ryżem i sałatą z dodatkiem oliwy z oliwek. Nie używaj dresingu, bo sos jest kwaskowaty.

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz