Tarta z gruszkami

Mam smak na…

tarte z gruszkami z cytrynową nutką, gruszki w takim wydaniu nie znaliście do tej chwili. Według mnie oraz moich gości jest to absolutnie najlepsza forma wykorzystania tych owoców. Dodatkowo podana na gorąco tuż po upieczeniu z gałką lodów waniliowych lub bakaliowych, po prostu smakuje obłędnie.
Ten cudowny przepis znalazłam w miesięczniku Kuchnia, ale pozwoliłam sobie nieco go zmienić.

Mam smaka_0109

Mam smaka_0117

Tarta z gruszkami

Ilość porcji 8-10
Przyrządzanie 40 min
Gotowanie 55 min
Czas całkowity 1 h 35 min
Rodzaj dania Deser

Składniki

  • CIASTO
  • 1 1/2 szklanki mąki
  • 100g zimnego masła
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka startej skórki z cytryny
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • FARSZ
  • 1 kg soczystych gruszek
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka startej skórki cytryny
  • szczypta gałki muszkatałowej

Przygotowanie

Potrzebujesz stolnicę, wałek, tarkę o małych oczkach, miskę, nóż, miarki, folia.

Na stolnice wysyp mąkę, cukier, zetrzyj skórkę z cytryny, a następnie dodaj sól. Masło pokrój na małą kosteczkę i połącz z pozostałymi składnikami, najlepiej nożem tak by powstała kruszonka. Z tego sypkiego jeszcze ciasta uformuj kopiec z dziurką i wlej śmietanę. Zagnieć ciasto energicznie i krótko, po czym zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę.
Gruszki obierz ze skórki, usuń gniazda nasienne i pokrój je w talarki-ósemki. Wymieszaj je w misce z mąką, cukrem, sokiem i skórką z cytryny oraz gałką muszkatołową.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na kształt koła, nawiń je delikatnie na wałek nie dociskając z żadnej strony i powoli rozłóż na wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formie do tart. Teraz już bardziej zdecydowanie dociśnij ciasto do brzegów formy na środku rozłóż owoce, a nadmiar ciasta, które wystaje poza formę zawijamy na gruszki. Tarta po upieczeniu będzie miała wygląd rustykalny. Piecz ją w piekarniku nagrzanym do 180 C przez około godzinę.

 

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz