Makaron rigatoni z bakłażanem

Mam smak na…

makaron rigatoni z bakłażanem, ulubione danie mojej siostry. Zakochała się w tej paście od pierwszego kąska ;-) i teraz sama często ją przyrządza. Ja też ją bardzo lubię i polecam  szczególnie wszystkim fanom bakłażanów.

rigatonizbakłażanem1

rigatonizbakłażanem2

rigatonizbakłażanem3

rigatonizbakłażanem4

rigatonizbakłażanem7

rigatonizbakłażanem8

rigatonizbakłażanem6

 

Rigatoni z bakłażanem

Ilość porcji 4 porcje
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min

Składniki

  • 1 bakłażan czarny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 2 puszki pomidorów (po 400 gr) krojonych
  • 1 łyzka octu balsamicznego
  • 1 pęczek bazylii
  • 4 łyżki śmietanki kremówki
  • 2 kule mozzarelli
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 płaska łyżeczka płatków chili - opcjonalnie

Przygotowanie

Przygotuj sobie: duży garnek do gotowania makaronu, dużą patelnię, najlepiej głęboką, deskę do krojenia.
Zacznij od pokrojenia bakłażana w plastry, a potem w niewielką kostkę. Na dużej patelni rozgrzej około 5 łyżek oliwy z oliwek, a następnie wrzuć bakłażana i zamieszaj. Smaż przez 8 minut na średnim ogniu.
Teraz dorzuć drobno posiekaną cebulę i czosnek pokrojony w cienkie plasterki. Kiedy lekko się zrumienią dołóż pomidory i ocet balsamiczny. Wszystko razem dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem. Jeśli lubisz nieco pikantne dania dołóż płatki suszonej chili według uznania. Całość duś przez około 15 minut, a potem dolej śmietanę.
W międzyczasie do gotującej się i posolonej wody wrzuć makaron i ugotuj go al dente, zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Kiedy odcedzisz makaron, sos powinien być już gotowy. Wrzuć makaron z powrotem do garnka, w którym się gotował i wymieszaj z sosem. Wrzuć też małe cząstki mozzarelli oraz część posiekanych listków bazylii i wymieszaj. Podawaj od razu. Posyp makaron pozostałą bazylią. Możesz też użyć parmezanu do posypania potrawy wedle uznania. Smacznego!

 

 

2 Comments do “Makaron rigatoni z bakłażanem”

  1. Klucha pisze:

    To zdecydowanie dla mnie:) Uwielbiam bakłażana.

  2. Monika pisze:

    Kasia, super to łatwe, super szybkie i super dobre. Pierwszy raz udało mi się coś zrobić z bakłażana który normalnie ląduje w koszu bo wszelkich próbach zrobienia z nim czegokolwiek. Dzieki!

Dodaj komentarz

Komentarz