Sałatka z buraczków z rukolą i migdałami

Mam smak na…

sałatkę z buraczków. Sałatka ta to pełna „gama” smaków: słodkie buraczki, pikantna rukola, kremowy ser, chrupiące migdały. Oprócz tego wygląda wspaniale. I kto powiedział, że buraki nie mogą być wyrafinowane ;-) ?

buraczki4      

buraczki1

buraczki6

buraczki7

buraczki5

buraczki2

Sałatka z buraczków z rukolą i migdałami

Ilość porcji 6
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 50 min
Czas całkowity 1 h

Składniki

  • 8 średnich buraków
  • sałata rukola
  • 1/3 szklanki migdałów
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1/2 szklanki octu balsamicznego
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 13 dag sera koziego
  • sól, pieprz i cukier do smaku

Uwagi

Zamiast całych migdałów możesz  równie dobrze użyć płatków migdałowych.

 

Przygotowanie

Przygotuj sobie: dużą miskę, deskę do krojenia, folię aluminiową.
Rozgrzej piekarnik do 200C.Owiń buraczki folią aluminiową (każdy osobno), ułóż je na blaszce i włóż do nagrzanego piekarnika na 45 - 60min. Sprawdź ich miękkość wbijając nóż w środek - powinien wchodzić bez oporu. Upieczone buraczki wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut, aż trochę przestygną. Odwiń je z folii, obierz i pokrój w ósemki.
W międzyczasie zrób sos vinaigrette: najpierw wymieszaj musztardę z octem, dodaj olej, wymieszaj, dodaj 1 łyżeczkę soli, pieprzu i cukru i wymieszaj ponownie.
Ciepłe buraczki wrzuć do miski i wymieszaj z połową sosu vinaigrette ( ważne, żeby buraczki były ciepłe, bo wtedy wchłoną więcej sosu).
Teraz zajmij się migdałami. Podpraż je na suchej, rozgrzanej patelni przez kilka minut, aż nabiorą lekko złotego koloru.
Na koniec rozłóż listki rukoli na płaskim, dużym talerzu, rozłoż buraczki, ser, migdały. Możesz polać sałatkę pozostałą częścią sosu, ale zrób to z umiarem i tuż przed podaniem, w przeciwny razie rukola straci swoją jędrność i nabierze brunatnego koloru. Smacznego!

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz