Klops w sosie czosnkowym

Mam smak na…

klopsa w sosie czosnkowym. Myślę, że każdy powinien mieć w swoim repertuarze sprawdzony przepis na pulchnego, soczystego klopsa. Klops z tego przepisu jest pyszny sam w sobie, ale jeśli  zrobicie do niego sos czosnkowy to będzie to całkiem nietuzinkowy klops. Wyjątkowo dobrze pasuje do niego sałatka z buraczków z rukolą i migdałami. Smakuje świetnie również na drugi dzień – na zimno z sałatą, lub z chlebem.

Przepis mam z książki „Barefoot Contessa Foolproof” Iny Garten.

klops4

klops1

klops2

klops3

Klops w sosie czosnkowym

Ilość porcji 6-8
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 45 min
Czas całkowity 1 h

Składniki

  • 45dag mielonej wołowiny
  • 45dag mielonej cielęciny
  • 45dag mielonej wieprzowiny
  • 3 duże jajka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek do smażenia
  • 1 duża cebula
  • 2/3 szklanki mleka pełnotłustego
  • 2 gałązki selera naciowego
  • 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku
  • 1 łyżka posiekanej świeżej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanego świeżego szczypiorku
  • 2 i 1/2 szklanki panko ( japońska bułka tarta)
  • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu
  • 2 łyżki soli

Sos czosnkowy

  • 10 ząbków czosnku
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 2 szklanki bulionu z kurczka (domowego lub z 1 kostki)
  • 3 łyżki masła

Przygotowanie

Przygotuj sobie: dużą patelnię, dużą miskę, deskę do krojenia oraz blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Posiekaj cebulę w drobną kostkę i selera w cienkie paski. Rozgrzej oliwę na patelni. Wrzuć cebulę i seler. Smaż na średnim ogniu przez 5- 7 minut mieszając od czasu do czasu. Cebula powinna być przeźroczysta i miękkawa, ale nie przyrumieniona. Odstaw z ognia, aby trochę przestygła.
Włóż do miski mięso, tymianek, pietruszkę, szczypiorek, jajka, wlej mleko, wsyp sól i pieprz. Następnie zmiel drobno panko w malakserze i wsyp do miesa. Dorzuć też przysmażoną cebulę i seler. Wymieszaj delikatnie i szybko mięso ze składnikami. Chodzi o to, aby masa była "luźna", a nie zbita. Dzięki temu klops będzie pulchny.
Wyłóż mięso na blachę i uformuj je w podłużny, prostokątny kształt lekko zaokrąglony na górze.
Piecz mięso w piekarniku nagrzanym do 180C przez 40- 50 minut. Wyjmij z piekarnika, odstaw na 10 minut. Następnie potnij w plastry i polej sosem czosnkowym. Możesz podać klopsa z puree z ziemniaków i sałatą z buraczków. Smacznego!
sosczosnkowy2SOS CZOSNKOWY

Do małego rondelka wlej oliwę i wrzuć czosnek. Gotuj na średnim ogniu aż do wrzenia. Zmniejsz temperaturę i gotuj jeszcze przez 10-15 minut, aż czosnek nabierze lekko złotego koloru. Wyjmij czosnek z oliwy i odstaw. (Oliwa nie będzie już nam potrzebna. Możesz ją wykorzystać do sosów vinaigrette. Przechowuj ją w szklanej butelce lub słoiczku.)
Do średniego rondelka nalej bulion, wrzuć masło i czosnek. Gotuj na średnim ogniu, aż do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze przez 15-20 minut, aż sos lekko zgęstnieje. Następnie rozgnieć czosnek widelcem i dopraw do smaku. Polej sosem klopsa i podawaj.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz