Batonik musli

Mam smak na…

batonik musli, świetny na przegryzkę do biura, samochodu, na fitnes. Może nawet twoje dziecko da sobie go zapakować do plecaka :-) . Taki batonik to same zalety: bakalie dodadzą energii, orzechy wspomogą pracę mózgu, a płatki owsiane dostarczą sporo błonnika. Przede wszystkim wykonując go w domu wiemy, co w nim jest… a te ze sklepu – cóż, ja czasem wręcz boję się czytać ich skład. Ten przepis wyszukałam w miesięczniku „Kuchnia” i lekko zmodyfikowałam według własnych upodobań, jeśli chodzi o bakalie i orzechy. Wy zróbcie tak samo.

IMG_7597

IMG_7575

IMG_7577

IMG_7578

IMG_7582

IMG_7590

IMG_7593

Batonik musli

Ilość porcji 20-30
Przyrządzanie 5 min
Gotowanie 30 min
Czas całkowity 35 min
Uwzględnia diety Dieta wegeteriańska
Rodzaj dania Deser, Przekąska
Uwagi Do przyrządzania wcześniej

Składniki

  • 1/2 słoika konfitury morelowej lub mirabelkowej
  • szczypta soli
  • 600g płatków owsianych
  • 100g pestek słonecznika
  • 100g dowolnych orzechów
  • 400g dowolnych bakalii
  • 1 puszka słodzonego mleka skondensowanego
  • 100g płynnego miodu

Przygotowanie

W małym rondelku podgrzej mleko skondensowane, aby było zaledwie ciepłe. W dużej misce wymieszaj płatki owsiane, pestki słonecznika, posiekane wybrane orzechy i pokrojone wybrane bakalie oraz sól. Dodaj mleko, miód i konfiturę i dokładnie wymieszaj.
Foremkę wyłóż papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadź masę musli. Warstwa masy nie powinna przekraczać 2 cm wysokości. Piecz w temperaturze 170 C przez około 30 minut, aż wierzch ładnie się przyrumieni. Po wystygnięciu pokrój na batoniki o dowolnej wielkości.

2 Comments do “Batonik musli”

  1. Renata D. pisze:

    Domowe najlepsze. :)

  2. teenager ;) pisze:

    pyszne , energetyczne batoniki – po prostu super ;)

Dodaj komentarz

Komentarz