Mam smak na…
leśnego kurczaka. To potrawa wykwintna, a zarazem bardzo prosta, składająca się tylko z paru składników. Składniki tego dania to dwa świetne duety: grzyby i tymianek oraz pierś kurczaka i białe wino. Jeszcze odrobina masła, które zwiąże całość - i gotowe!. Jamie Oliver świetnie to opracował, a ja się dostosowałam:-). Danie to przypomina mi spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów w rześkie jesienne poranki . Teraz wszyscy zaczynacie tęsknić już za wiosną i latem, ja natomiast za moją ulubioną porą w roku, przełomem lata i jesieni.
Leśny kurczak
Ilość porcji | 2 |
Przyrządzanie | 10 min |
Gotowanie | 25 min |
Czas całkowity | 35 min |
Rodzaj dania | Danie główne |
Uwagi | Dla smakoszy |
Składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 200g mieszanych grzybów leśnych
- 1 garść suszonych grzybów
- 1 kieliszek wermutu wytrawnego lub białego wina
- 4 łyżki masła
- 2 ząbki czosnku
- kilka gałązek świeżego tymianku
- sól, pieprz do smaku
- duży arkusz folii aluminiowej
Uwagi
Oczywiście najlepsze do tej potrawy są grzyby prosto z lasu, ale z powodzeniem możesz użyć mrożonych grzybów leśnych. Jeśli zamierzasz użyć pieczarek, to postaraj się kupić, co nie jest łatwe, odmianę portobello (mają brązową skórkę, a nie białą), które są bardziej aromatyczne. Grzyby suszone są obowiązkowe w tej potrawie.
Przygotowanie
Zacznij od przygotowania koperty z dużego arkusza folii aluminiowej. Połóż go na blasze do pieczenia. Następnie złóż go na pół i zwiń starannie oba boki, a trzeci pozostaw otwarty. Nastaw piekarnik na 220 C. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce łącznie z mięsem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przenieś teraz zawartość miski do środka przygotowanej paczuszki z folii. Postaraj się zrobić to ostrożnie, żeby nie rozlać wina i nie przedziurawić folii. Następnie zwiń folię i sprawdź czy nic nie wycieka. Piecz przez 25 minut. Podawaj ze świeżym, ulubionym pieczywem. |