Leśny kurczak

Mam smak na…

leśnego kurczaka. To potrawa wykwintna, a zarazem bardzo prosta, składająca się tylko z paru składników. Składniki tego dania to dwa świetne duety: grzyby i tymianek oraz pierś kurczaka i białe wino. Jeszcze odrobina masła, które zwiąże całość -  i gotowe!. Jamie Oliver świetnie to opracował, a ja się dostosowałam:-). Danie to przypomina mi spacery po lesie w poszukiwaniu grzybów w rześkie jesienne poranki . Teraz wszyscy zaczynacie tęsknić już za wiosną i latem, ja natomiast za moją ulubioną porą w roku, przełomem lata i jesieni.

IMG_7442

IMG_7444

IMG_7447

IMG_7463

IMG_7466

Leśny kurczak

Ilość porcji 2
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Danie główne
Uwagi Dla smakoszy

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 200g mieszanych grzybów leśnych
  • 1 garść suszonych grzybów
  • 1 kieliszek wermutu wytrawnego lub białego wina
  • 4 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka gałązek świeżego tymianku
  • sól, pieprz do smaku
  • duży arkusz folii aluminiowej

Uwagi

Oczywiście najlepsze do tej potrawy są grzyby prosto z lasu, ale z powodzeniem możesz użyć mrożonych grzybów leśnych.  Jeśli zamierzasz użyć pieczarek, to postaraj się kupić, co nie jest łatwe, odmianę portobello (mają brązową skórkę, a nie białą), które są bardziej aromatyczne. Grzyby suszone są obowiązkowe w tej potrawie.

Przygotowanie

Zacznij od przygotowania koperty z dużego arkusza folii aluminiowej. Połóż go na blasze do pieczenia. Następnie złóż go na pół i zwiń starannie oba boki, a trzeci pozostaw otwarty.
Nastaw piekarnik na 220 C. Wszystkie składniki wymieszaj w jednej misce łącznie z mięsem. Dopraw odrobiną soli i pieprzu. Przenieś teraz zawartość miski do środka przygotowanej paczuszki z folii. Postaraj się zrobić to ostrożnie, żeby nie rozlać wina i nie przedziurawić folii. Następnie zwiń folię i sprawdź czy nic nie wycieka. Piecz przez 25 minut. Podawaj ze świeżym, ulubionym pieczywem.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz