Makaron z szynką parmeńską

Mam smak na…

makaron z szynką parmeńską. Jest to kolejna pyszna propozycja pasty z sosem na bazie pomidorów. Idealnym makaronem będzie penne rigate lub rigatoni. Bardzo istotna w tym przepisie jest bita śmietana, która nadaje puszystości pozostałym składnikom sosu. Przepis  Buddy Valastro, słynnego włoskiego cukiernika i kucharza, mieszkającego w Stanach.

IMG_7674

IMG_7675

IMG_7676

IMG_7681

IMG_7682

IMG_7683

IMG_7685

IMG_7687

pastazszynkaparmenska1

Makaron z szynką parmeńską

Ilość porcji 2-3
Przyrządzanie 10 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 25 min
Rodzaj dania Danie główne

Składniki

  • 80g szynki parmeńskiej w plasterkach
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • 1 puszka pomdorów krojonych
  • mały pęczek świeżej bazylii
  • 1/4 szklanki śmietanki kremówki
  • 1 garść tartego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku
  • makaron penne rigate lub rigatoni

Przygotowanie

Nastaw wodę na makaron, a kiedy się zagotuje posól ją i wrzuć makaron.
Cebulę pokrój w cienkie piórka, czosnek posiekaj lub przeciśnij przez praskę.
Na patelni rozgrzej łyżkę oliwy i wrzuć cebulę, czosnek, oraz szczyptę soli i pieprzu. Jednocześnie dorzuć pokrojoną dowolnie szynkę parmeńską. Podsmażaj, mieszając aż szynka zmieni kolor na bladoróżowy, a cebula się zeszkli. Następnie wrzuć pomidory i dokładnie wymieszaj.
W tym czasie ręcznie lub za pomocą miksera ubij śmietanę, aby zgęstniała i nabrała powietrza. Zdejmij patelnię z ognia i małymi porcjami dodawaj śmietanę, delikatnie mieszając. Postaw patelnię z powrotem na ogień i dodaj posiekaną bazylię oraz garść startego parmezanu. Zamieszaj i spróbuj czy nie trzeba doprawić solą lub pieprzem. Do gotowego makaronu wrzuć odcedzony makaron, dokładnie wymieszaj i podawaj od razu. Smacznego!

 

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz