Mam smak na…
kolorowy tort Zygzak. Mój synek Natanek właśnie skończył 4 latka. Ma totalnego hopla na punkcie postaci bajkowej, autka Zygzaka. Upiekłam mu jego ulubiony tort śmietankowy, a górę i boki ozdobiłam waflami z nadrukowanym motywem tego właśnie autka, które wcześniej kupiłam w sklepie internetowym. Mały był zachwycony.
Kolorowy tort Zygzak
Ilość porcji | 20 |
Przyrządzanie | 30 min |
Gotowanie | 40 min |
Czas całkowity | 1 h 10 min |
Rodzaj dania | Deser |
Dobry na okazje: | Urodziny |
Składniki
- Biszkopt jasny według przepisu podstawowego
Kolorowe galaretki
- wrzątek
- 4-5 różnych kolorowych galaretek
Poncz do nasączenia biszkoptu
- 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
- 1łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- kilka kropli aromatu rumowego
- opcjonalnie: łyżka wódki
Masa śmietanowa
- 500g serka mascarpone
- 500g śmietanki kremówki 30%
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 łyżeczki żelatyny
- 1/2 szklanki wody
Przygotowanie
Biszkopt upiecz według przepisu podstawowego. Kiedy całkowicie przestygnie przetnij go na trzy blaty. Wymieszaj składniki ponczu, aż cukier się rozpuści. Nasącz nim za pomocą łyżeczki, każdą część biszkoptu. | ||
Wybierz 4-5 kolorów galaretek i rozpuść po pół opakowania, każdą osobno w ¾ szklanki wrzącej wody. Każdą z nich wylej na osobne dość płaskie naczynie np. talerz do zupy. Odstaw do zastygnięcia. Następnie pokrój nożem na małe kwadraciki. Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, tylko nie za długo, bo stężeje. W międzyczasie połącz dokładnie serek mascarpone, śmietanę i cukier. Cały czas miksując wlewaj bardzo powoli wystudzoną żelatynę. Masa powinna być gładka i dość gęsta. Połowę masy przełóż do osobnej miski będzie potrzebna do wykończenia tortu. Do drugiej połowy wrzuć kolorowe kwadraciki galaretek i porządnie wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną masę, rozłóż równomiernie na każdym blacie nasączonego biszkoptu. Przykryj trzecim blatem biszkoptu i rozłóż na nim drugą część samej masy śmietanowej na górze i po bokach. | ||
Udekoruj tort w dowolny sposób np. kolorowymi waflami cukierniczymi ( w moim przypadku zygzakami). Jeśli chodzi o wafle, to trzeba pamiętać, aby nakleić je na tort przynajmniej godzinę przed podaniem. Potrzebują trochę czasu, aby nabrać wyrazistych kolorów i dokładnie dopasować się do kształtu tortu. |