Kolorowy tort Zygzak

Mam smak na…

kolorowy tort Zygzak. Mój synek Natanek właśnie skończył 4 latka. Ma totalnego hopla na punkcie postaci bajkowej, autka Zygzaka. Upiekłam mu jego ulubiony tort śmietankowy, a górę i boki ozdobiłam waflami z nadrukowanym motywem tego właśnie autka, które wcześniej kupiłam w sklepie internetowym. Mały był zachwycony.

IMG_7966

IMG_7896

IMG_7904

IMG_7906

IMG_7908

IMG_7917

IMG_7941

Natus1

 

Kolorowy tort Zygzak

Ilość porcji 20
Przyrządzanie 30 min
Gotowanie 40 min
Czas całkowity 1 h 10 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Urodziny

Składniki

  • Biszkopt jasny według przepisu podstawowego

Kolorowe galaretki

  • wrzątek
  • 4-5 różnych kolorowych galaretek

Poncz do nasączenia biszkoptu

  • 3/4 szklanki przegotowanej zimnej wody
  • 1łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka cukru
  • kilka kropli aromatu rumowego
  • opcjonalnie: łyżka wódki

Masa śmietanowa

  • 500g serka mascarpone
  • 500g śmietanki kremówki 30%
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 1/2 szklanki wody

Przygotowanie

Biszkopt upiecz według przepisu podstawowego. Kiedy całkowicie przestygnie przetnij go na trzy blaty. Wymieszaj składniki ponczu, aż cukier się rozpuści. Nasącz nim za pomocą łyżeczki, każdą część biszkoptu.
Wybierz 4-5 kolorów galaretek i rozpuść po pół opakowania, każdą osobno w ¾ szklanki wrzącej wody. Każdą z nich wylej na osobne dość płaskie naczynie np. talerz do zupy. Odstaw do zastygnięcia. Następnie pokrój nożem na małe kwadraciki.
Żelatynę wsyp do wrzątku i mieszaj tak długo, aż całkowicie się rozpuści. Odstaw do całkowitego ostygnięcia, tylko nie za długo, bo stężeje. W międzyczasie połącz dokładnie serek mascarpone, śmietanę i cukier. Cały czas miksując wlewaj bardzo powoli wystudzoną żelatynę. Masa powinna być gładka i dość gęsta. Połowę masy przełóż do osobnej miski będzie potrzebna do wykończenia tortu. Do drugiej połowy wrzuć kolorowe kwadraciki galaretek i porządnie wymieszaj łyżką. Tak przygotowaną masę, rozłóż równomiernie na każdym blacie nasączonego biszkoptu. Przykryj trzecim blatem biszkoptu i rozłóż na nim drugą część samej masy śmietanowej na górze i po bokach.
Udekoruj tort w dowolny sposób np. kolorowymi waflami cukierniczymi ( w moim przypadku zygzakami). Jeśli chodzi o wafle, to trzeba pamiętać, aby nakleić je na tort przynajmniej godzinę przed podaniem. Potrzebują trochę czasu, aby nabrać wyrazistych kolorów i dokładnie dopasować się do kształtu tortu.

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz