Oliwa z oliwek

 

Oliwa z oliwek – jaką kupić?

Oliwa z oliwek to podstawa śródziemnomorskiej kuchni. Włosi kochają ją tak bardzo jak my dobre masło i jedzą ją samodzielnie z pieczywem. Włoska oliwa z oliwek wysokiej jakości zawiera około 1% związków polifenolowych, substancji, które chronią przed rakiem i zawałem serca. Zapobiega powstawaniu kamieni żółciowych, chroni przed arteriosklerozą, pozwala uniknąć krzywicy dzięki zawartości kwasu oleinowego i palmitynowego, mirostycynę oraz witaminy A i E. Jednakże tylko oliwa naprawdę wysokiej jakości zawiera te wszystkie cenne składniki, co oczywiście przekłada się na wysoką cenę. Moim zdaniem powinniśmy mieć w domu dwa rodzaje oliwy. Pierwszy najwyższej jakości, jaką możemy dostać lub, na jaką nas stać i używać ją tylko do sałatek na „zimno’. Drugi rodzaj oliwy nieco tańszej używanej do podsmażania w wielu włoskich potrawach. Natomiast do głębokiego smażenia nie warto przepłacać za oliwę gorszej jakości, gdyż nie powinno się jej w ten sposób używać. Zresztą, po co kupować kiepską oliwę z wytłoczyn nadającą się do smażenia, kiedy za to samo dostaniemy dobrej jakości olej np. rzepakowy idealny do podgrzewania w wysokiej temperaturze.

Na co zwracać uwagę podczas zakupów:

- ciemno zielona butelka, a najlepiej owinięta złotkiem, wtedy mamy pewność, że cenne składniki nadal są w butelce i nie utleniły się pod wpływem światła.

- napis wyprodukowano we Włoszech, a nie zabutelkowano (confezionato in Italia), co oznacza, że jest to oliwa pochodząca z Maroka, Turcji, Tunezji i przypłynęła na olbrzymich zbiornikowcach do portów we Włoszech i tam została rozlana do butelek.

- najlepiej aby była opatrzona znakiem DOP (Denominazione d’Origine Protetta) używanego do najznakomitszych włoskich marek.

oliva2

 

4 Comments do “Oliwa z oliwek”

  1. Praliné pisze:

    prześliczne oliweczki, uwielbiam :)

  2. eve pisze:

    Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin Frantoi Cutrera.
    Najsłynniejszy ekspert w dziedzinie oliw – Marco Oreggia, w swoim przewodniku Guida Flos Olei uznał oliwę Primo Frantoi Cutrera jako najlepszą oliwę na świecie. Wybrał ją spośród 600 innych oliw, 40 krajów .Najlepsza oliwa z oliwek extra virgin.
    http://doppio.com.pl/oliwa.htm

  3. Witam,
    Jeśli mój post uznacie Państwo za spam – trudno, proszę skasować.
    Jeśli nie – zapraszam! :)
    Z pozdrowieniami -
    Maciej.

  4. eve pisze:

    Polecam oliwę z Sycylii Frantoi Cutrera .

Dodaj komentarz

Komentarz