Krewetki z ryżem po brazylijsku

Mam smak na…

krewetki z ryżem po brazylijsku. Inspiracją do tego dania była nasza podróż po Brazylii, oraz poniższe zdjęcie. W końcu jutro mamy 8 marca:-). Potrawa ta jest typowa dla Espirito Santo – jednej z prowincji Brazylii. Przypomina trochę hiszpańską paellę i włoskie risotto. Różni się ryżem i paroma innymi składnikami, które odkryjecie, gdy przeczytacie przepis:-).

brazylia1

shrimps1

shrimps7

shrimps2

shrimps9

shrimps4

shrimps5

shrimps6

Krewetki z ryżem po brazylijsku

Ilość porcji 4-6
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 25 min
Czas całkowity 40 min

Składniki

  • 1 kg krewetek (mrożonych, obranych)
  • 1 łyżka annatto - można ją zastąpić słodką papryką mieloną
  • 4 ząbki czosnku - w całości, lekko zmiażdżonego
  • 9 średnich pomidorów
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki posiekanej kolendry
  • 1/2 szklanki mleka kokosowego
  • 1/2 szklanki świeżego lub mrożonego groszku
  • 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych ziaren kukurydzy
  • 1/3 szklanki czarnych lub zielonych oliwek, bez pestek
  • 2 szklanki ryżu długoziarnistego ( białego lub brązowego)
  • duża szczypta płatków papryki chili
  • sól i pieprz do smaku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek do smazenia
  • starty parmezan do smaku - opcjonalnie
  • serca palmy do przystrojenia - opcjonalnie

Przygotowanie

Przygotuj sobie: dużą patelnię lub garnek z grubym dnem, deskę do krojenia.
Najpierw ugotuj ryż. Następnie posiekaj: pomidory - w drobną kostkę, cebulę i oliwki - w dość dużą kostkę, kolędrę - drobno.
Podgrzej olej na średnim ogniu, dodaj annatto ( lub słodką papryczkę) i czosnek. Podsmażaj 2 minuty i dodaj pomidory, cebulę oraz kolendrę. Posól, popieprz i dodaj płatki papryki chili. Podsmażaj kilka minut, aż pomidory trochę zmiękną.
Dodaj krewetki, mleko kokosowe, groszek, kukurydzę i połowę oliwek.
Zmniejsz ogień, przykryj pokrywką i duś jeszcze 10 minut.
Dodaj ugotowany ryż i gotuj jeszcze ok 10 minut, do momentu kiedy ryż wchłonie sos, bez pokrywki. Mieszaj od czasu do czasu.
Podawaj natychmiast, posypany resztą oliwek, sercami palmy i z parmezanem w miseczce obok. Smacznego!

 

1 Comment do “Krewetki z ryżem po brazylijsku”

  1. Czesto uzywam ostatnio annatto :] Danie pyszne! Akurat mam troche krewetek w domu, wiec jesli zostanie mi troche z arabskich brikow chetnie zrobie i to :]

Dodaj komentarz

Komentarz