Babeczki tiramisu

Mam smak na…

babeczki tiramisu, babeczki dla Babeczek :-). Niech Wam mężczyźni dają kwiaty, ja mam dla Was specjalny prezent. Pyszny deser, któremu trudno się oprzeć. Tradycyjny krem tiramisu w nowej formie, bo na bazie biszkoptowego, puszystego, a jednocześnie bardzo „bogatego” ciasta. Wiem, jest to trochę pracochłonne, ale wyjątkowo pyszne. Dziewczyny pieczcie babeczki, bo 8 marca jest tylko raz w roku!

Przepis wzięłam od Marty Stewart, ale go troszkę ulepszyłam :-).

8marca0

 

IMG_8030

IMG_8035

IMG_8036

IMG_8039

IMG_8047

IMG_8051

IMG_8053

IMG_8055

IMG_8057

IMG_8072

IMG_8074 IMG_8076

IMG_8079

IMG_8086

Babeczki tiramisu

Ilość porcji 12
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 20 min
Czas całkowity 35 min
Rodzaj dania Deser
Dobry na okazje: Inne święta, Przyjęcie formalne, Przyjęcie towarzyskie

Składniki

Ciasto

  • 1 1/4 szklanki mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej (nie sztucznego olejku!)
  • 100g masła
  • 2 łyżki oleju
  • 3 jajka całe
  • 3 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru

Poncz do nasączenia

  • 1/3 szklanki mocnej kawy
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 łyżka likieru kawowego lub amaretto

Krem

  • 250g serka mascarpone
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki śmietany kremówki

Dekoracja

  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

Zacznij od ciasta. Mąkę, proszek do pieczenia i sól przesiej do miski. Podgrzej mleko z masłem tylko do momentu rozpuszczenia się masła i dodaj esencję waniliową oraz olej. Odstaw na 15 minut.
Ubij jajka, żółtka i cukier mikserem na średnich obrotach, aż składniki dobrze się połączą. Umieść miskę nad rondelkiem z gotującą się wodą tak, aby miska nie dotykała wody, i podgrzewaj cały czas mieszając ręczną trzepaczką przez 6 minut (nastaw minutnik). Następnie zabierz miskę z rondelka i mikserem na najwyższych obrotach ubijaj, aż masa przestygnie i zgęstnieje na tyle, że kiedy odstawisz mikser, spływająca masa będzie tworzyć wstążki na powierzchni i utrzymywać się tak przez kilka sekund.
Teraz dodaj mąkę w trzech porcjach, a mleko z masłem wlej w dwóch porcjach, na przemian. Dokładnie wymieszaj, wlej ciasto do specjalnej formy na babeczki, do ¾ wysokości i piecz przez 20 minut w temperaturze 160 stopni na lekko złoty kolor.
Kiedy babeczki przestygną, zetnij odrobinę czubki, aby łatwiej je było nasączyć. Przygotowanym syropem nasącz każdą babeczkę za pomocą łyżeczki, aż do wyczerpania płynu. Babeczki powinny poleżeć w lodówce kilka godzin (możesz je zostawić w lodówce na noc). Następnie nałóż krem i posyp kakao. Smacznego!
Krem jest bardzo łatwy do przygotowania. Najpierw ubij śmietankę. Następnie ubij serek z cukrem.
Połączy śmietankę z serkiem i ubijaj aż krem zgęstnieje. Dokładnie obserwuj masę, żeby nie przesadzić z ubijaniem, bo się zważy. Gotowy krem rozłóż na mufinkach według uznania bądź przy pomocy szprycy cukierniczej lub szpatułki. Tuż przed podanie posyp kakao.

2 Comments do “Babeczki tiramisu”

  1. Pola pisze:

    Uwielbiam tiramisu, nigdy nie robiłam w formie babeczek, a przecież to taka idealna forma na ciasto !!!

  2. Renata D. pisze:

    Wyglądają i smakują zapewne rewelacyjnie! Z chęcią bym spróbowała takiej jednej, albo dwóch. :)

Dodaj komentarz

Komentarz