Kurczak francese z kaparami

Mam smak na…

kurczaka francese z kaparami, danie włoskie, które jest moją ulubioną wersją kurczaka. Dzięki cytrynowemu sosowi i kaparom, smażony w mączno – jajecznej panierce kurczak jest delikatny i „wiosenny”. Danie to jest naprawdę szybkie  i łatwe do wykonania. A przy tym wygląda bardzo dekoracyjnie.

kurczak-francaise1

kurczakfrancaise6

kurczakfrancaise4

kurczakfrancaise3

kurczakfrancaise9

 

kurczakfrancaise8

kurczakfrancaise5

kurczakfrancaise2

Kurczak francese z kaparami

Ilość porcji 4
Przyrządzanie 15 min
Gotowanie 15 min
Czas całkowity 30 min

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 5 łyżek oliwy z oliwek do smazenia
  • 2 łyżki masła do smażenia
  • mąka ( panierka)
  • 2 jajka +2 łyżki wody (panierka)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • 1/2 szklanki bulionu z kurczaka ( domowego lub z 1/2 kostki)
  • starta skórka z 1 cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • 6 łyżek poszatkowanej zielonej pietruszki
  • 3 łyżki masła do sosu
  • 1/4 szklanki kaparów - wypłukanych pod bieżącą wodą
  • sól i pieprz do smaku

Uwagi

Danie to przyrządza się w bardzo krótkim czasie, trzeba więc mieć wszystkie składniki przygotowane zawczasu.

Przygotowanie

Przygotuj sobie: dużą patelnię, deskę do krojenia, głęboki talerz oraz płytki talerz.
Najpierw posiekaj drobno pietruszkę, czosnek pokrój w cienkie plasterki i zetrzyj skórkę z cytryny. Do bulionu wlej sok z cytryny.
Następnie przetnij każdą pierś kurczaka wzdłuż aby uzyskać 4 porcje. Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa do grubośi ok 1/2 cm.(Ja wkładam mięso do woreczka foliowego, aby ułatwic sobie pracę).
Kiedy mięso jest już ubite, przygotuj panierkę. Wysyp mąkę na płaski talerz, posyp obficie solą i pieprzem i wymieszaj ( nie przyprawiaj już mięsa). Natomiast w głębokim talerzu wymieszaj jajka z wodą.
Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej oliwę i dodaj masło.
W tym czasie panieruj mięso najpierw w mące, z jednej i drugiej strony, strzepując nadmiar mąki, a następnie zamocz z obydwu stron w jajku.
W międzyczasie oliwa powinna być już dobrze ciepła i masło powinno się już stopić, włóż więc mięso na patelnię. Smaż z każdej strony po 2 minuty na złoty kolor.
Następnie odlej z patelni nadmiar tłuszczu (postaraj się to zrobic nie zdejmując mięsa), dodaj czosnek i smaż 20 sekund. Wlej wino, bulion z sokiem z cytryny i wrzuć kapary oraz otartą skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze 2- 3 minuty, aby sos troszkę zgęstniał. Na koniec dodaj masło i pietruszkę. Wymieszaj delikatnie powstały sos, wyłóż mięso na duży talerz i polej sosem.
Tak przygotowane mięso możesz podawać np. z makaronem cappellini lub puree z ziemniaków, sałatą polaną tylko oliwą z oliwek, a także szparagami z wody.
Smacznego!

Brak komentarzy.

Dodaj komentarz

Komentarz