Mam smak na…
kurczaka francese z kaparami, danie włoskie, które jest moją ulubioną wersją kurczaka. Dzięki cytrynowemu sosowi i kaparom, smażony w mączno – jajecznej panierce kurczak jest delikatny i „wiosenny”. Danie to jest naprawdę szybkie i łatwe do wykonania. A przy tym wygląda bardzo dekoracyjnie.
Kurczak francese z kaparami
Ilość porcji | 4 |
Przyrządzanie | 15 min |
Gotowanie | 15 min |
Czas całkowity | 30 min |
Składniki
- 2 piersi z kurczaka
- 5 łyżek oliwy z oliwek do smazenia
- 2 łyżki masła do smażenia
- mąka ( panierka)
- 2 jajka +2 łyżki wody (panierka)
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 1/2 szklanki bulionu z kurczaka ( domowego lub z 1/2 kostki)
- starta skórka z 1 cytryny
- sok z połówki cytryny
- 6 łyżek poszatkowanej zielonej pietruszki
- 3 łyżki masła do sosu
- 1/4 szklanki kaparów - wypłukanych pod bieżącą wodą
- sól i pieprz do smaku
Uwagi
Danie to przyrządza się w bardzo krótkim czasie, trzeba więc mieć wszystkie składniki przygotowane zawczasu.
Przygotowanie
Przygotuj sobie: dużą patelnię, deskę do krojenia, głęboki talerz oraz płytki talerz. | ||
Najpierw posiekaj drobno pietruszkę, czosnek pokrój w cienkie plasterki i zetrzyj skórkę z cytryny. Do bulionu wlej sok z cytryny. Następnie przetnij każdą pierś kurczaka wzdłuż aby uzyskać 4 porcje. Rozbij piersi tłuczkiem do mięsa do grubośi ok 1/2 cm.(Ja wkładam mięso do woreczka foliowego, aby ułatwic sobie pracę). Kiedy mięso jest już ubite, przygotuj panierkę. Wysyp mąkę na płaski talerz, posyp obficie solą i pieprzem i wymieszaj ( nie przyprawiaj już mięsa). Natomiast w głębokim talerzu wymieszaj jajka z wodą. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu, wlej oliwę i dodaj masło. W tym czasie panieruj mięso najpierw w mące, z jednej i drugiej strony, strzepując nadmiar mąki, a następnie zamocz z obydwu stron w jajku. W międzyczasie oliwa powinna być już dobrze ciepła i masło powinno się już stopić, włóż więc mięso na patelnię. Smaż z każdej strony po 2 minuty na złoty kolor. Następnie odlej z patelni nadmiar tłuszczu (postaraj się to zrobic nie zdejmując mięsa), dodaj czosnek i smaż 20 sekund. Wlej wino, bulion z sokiem z cytryny i wrzuć kapary oraz otartą skórkę z cytryny. Gotuj jeszcze 2- 3 minuty, aby sos troszkę zgęstniał. Na koniec dodaj masło i pietruszkę. Wymieszaj delikatnie powstały sos, wyłóż mięso na duży talerz i polej sosem. Tak przygotowane mięso możesz podawać np. z makaronem cappellini lub puree z ziemniaków, sałatą polaną tylko oliwą z oliwek, a także szparagami z wody. Smacznego! |